Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština pokušava da izazove incident da bi etnički očistila Kosovo od Srba

© AP Photo / Visar KryeziuKosovska policija u blizini Jarinja
Kosovska policija u blizini Jarinja - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Prištinske vlasti pokušavaju da izazovu incident koristeći krizu u Ukrajini kako bi etnički očistili Kosovo i Metohiju od Srba, kaže za Sputnjik Zoran Baki Anđelković, bivši predsednik Privremenog Izvršnog veća za Kosovo i Metohiju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da na severu Kosova i Metohije neće biti nelegalnih puteva prema centralnoj Srbiji i da će centralne vlasti zatvoriti sve prolaze sem administrativnih punktova.
„Ako bude 70 puteva, zatvorićemo još 70. Ne postoji ilegalan način. Spremni smo da povećamo broj, onaj ko bude išao na dijalizu imaće priliku da bira. Sever niko ne kriminalizuje, nema pritužbi građana da se policija na tom području diskriminatorski ponaša, niti smo rekli da je neko kriv za napade koji su se dogodili“, rekao je Svečlja.
Poslanik Srpske liste Slavko Simić kritikovao operaciju policije na severu kojom su zatvoreni alternativni putevi, posebno zbog postavljanja barijera kopanjem rupa, tvrdeći da su to putevi koji spajaju sela, čime je otežano kretanje meštana.
Simić je dodao da je operacija policije izvedena bez koordinacije sa policijom i lokalnom samoupravom, ističući da su u Prištini izabrali pogrešan politički pristup prema Severu.
„Pozivam sve političke aktere da ne kriminalizuju Sever. Inače, Sever, u odnosu na svih ostalih sedam regiona, ima najniži nivo kriminala“, rekao je Simić.
Kosovska policija na prelazu Jarinje - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
SRBIJA
Kosovska policija zatvara alternativne puteve na severu KiM
Anđelković smatra da je kriminalizacija Severa Kosova u funkciji podizanja tenzija i da Priština pokušava da izazove neki eksces kako bi Srbija intervenisala, da bi posle toga etnički očistila Srbe iz pokrajine.
„Srbija će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali Prištinske institucije uvek mogu da naprave incident. Međutim, tu je i Kfor, pa ćemo videti“, zaključio je Anđelković.
I predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je, u obraćanju posle prikaza sposobnosti Vojske Srbije na aerodromu u Batajnici, na sve veće pritiske na Srbe na Kosmetu.
„Svakoga dana se na naš narod udara sve snažnije i snažnije. Mnogi misle da će situaciju na KiM rešiti ako Srbe proteraju. Nemamo mi čemu da se nadamo jer mi nažalost ni ne razgovaramo, ne našom krivicom“, kazao je Vučić.
„Njihov je posao da Srbe proteraju sa Kosova, da Srbija prizna Kosovo i oni na tome rade“, dodao je Vučić.
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
SRBIJA
Srbi na severu na udaru, cilj je da ih proteraju ili nateraju da se pomire sa nezavisnošću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala