- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: London se utrkuje sa „sankcionom lokomotivom EU“

© AFP 2023 / John ThysStalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Vladimir Čižov
Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Vladimir Čižov - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Uvodeći ograničenja protiv ruskih medija London pokušava da „prestigne lokomotivu“ Evropske unije kako bi odredio kurs i sprovodio koncept globalne Britanije, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U ovom pogledu Velika Britanija i njen premijer Boris Džonson nastoje da ipak prestignu lokomotivu i da budu barem ispred EU kako bi joj služili kao primer i pritom realizovali svoj koncept globalne Britanije“, rekao je diplomata za televiziju „Rusija 24“.

Kako kaže, sada je pitanje šta će EU uraditi po pitanju novinara.
„Na osnovu reči predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, za sada se zna da bi moglo da se radi o zabrani još nekoliko ruskih državnih televizija. Kao što je poznato, dva medija su već blokirana – 'RT' i 'Sputnjik'. Sada će verovatno preduzeti mere i protiv drugih. Tako po mišljenju sadašnjih, ne samo evropskih birokrata, već i političke elite zemalja Evrope izgleda realizacija svetog principa slobode govora“, zaključio je on.
Komentarišući razmatranje šestog paketa antiruskih sankcija u EU, Čižov je ocenio da je Evropljanima lakše da zamene rusku naftu nego gas, jer se, kako kaže, nafta proizvodi na gotovo svim kontinentima, a osim toga, mnogo je lakše transportovati i skladištiti. Prema njegovim rečima, u Evropi će se naći nafta za letnji period, ali će se taj problem pogoršati zimi.
Podsetimo, prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije, London je na spisak sankcija koje su uvedene Rusiji dodao još 63 fizička i pravna lica, uključujući i niz ruskih medija i novinara zbog izveštavanja o događajima u Ukrajini. Na listi su se, između ostalih, ponovo našli i „RT“ i „Sputnjik“.
Kao odgovor na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.
Boris Džonson - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
RUSIJA
Rusija odgovara na neprijateljske poteze Londona: Sankcije Džonsonu i članovima britanske Vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala