- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Evropska komisija predlaže potpunu zabranu uvoza ruske nafte

© Sputnik / Vladimir Sergeev / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i EU
Zastave Rusije i EU - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2022
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija protiv Rusije, koji će biti danas predstavljen, predlaže da se postepeno zabrani uvoz ruske nafte u EU.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Danas ćemo predložiti zabranu (uvoza) ruske nafte u Evropu. To će biti potpuna zabrana uvoza nafte iz Rusije koja se isporučuje pomorskim putem i gasovodima, sirove i rafinisane nafte“, izjavila je Fon der Lajen.

Istovremeno je priznala da neće biti lako da se napravi takav korak, jer brojne članice EU ozbiljno zavise od ruske nafte.

Kako je precizirala, odustajanje od ruske nafte i rafinisanih naftnih derivata iz Rusije trebalo bi da traje šest meseci i da se završi do kraja 2022. godine.

Embargo na rusku naftu treba „pažljivo“ uvoditi kako bi dali vremena EU da nađe alternativne dobavljače nafte i da minimizira uticaj sankcija na naftna tržišta, kazala je šefica Evropske komisije.
Fon der Lajenova je takođe saopštila da će novi antiruski paket sankcija uključivati nova ograničenja protiv tri ruske državne televizije.

„One više neće moći da emituju svoj sadržaj u Evropskoj uniji“, kazala je šefica Evropske komisije na plenarnoj sednici u Strazburgu.

Nije precizirano o kojim je tačno televizijama reč.
Novi paket sankcija uključivaće i ograničenja protiv tri banke, među kojima je i „Sberbank“. Kako je saopštila Fon der Lajenova, one će biti isključene iz međunarodnog bankarskog sistema SVIFT.
Takođe je dodala da će Evropska komisija u okviru šestog paketa sankcija predložiti individualne mere protiv ruskih vojnika, uključujući one koji su umešani „u operacije u Marijupolju“ i događaje u Buči.
Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
RUSIJA
Šesti paket sankcija Rusiji: Nova isključenja iz SVIFT-a i ograničenje uvoza nafte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala