- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vučurović: Litija u Nikšiću će biti veličanstvena, ne obazirati se na provokacije

© Foto : Sputnjiku ustupio Marko KovačevićLitija u Nikšiću
Litija u Nikšiću - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Nikšić se priprema za veliki događaj 12. maja, litiju Svetog Vasilija Ostroškog. Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kaže za Sputnjik da će to biti veličanstven događaj i da se ne treba obazirati na provokacije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Litija je, ističe Vučurović, veliki blagoslov za naš grad, a posebno nam pričinjava veliko zadovoljstvo što će uz mitropolita Joanikija litiju predvoditi patrijarh srpski Porfirije.
„To su uvijek srećni trenuci za grad Nikšić. A to što neke ekstremističke i profašističke organizacije, poput komitskih, najavljuju da bi tog dana mogle nešto da naprave, potpuno je nebitno u odnosu na veličinu tog događaja koji će se tog dana dogoditi u našem gradu“, poručuje Vučurović.

Ne obazirati se na provokacije

On napominje da su te, kako kaže, profašističke i ekstremističke organizacije inače minorne u gradu pod Trebjesom i u čitavoj Crnoj Gori.
„Postavlja se pitanje koliko su te njihove prijetnje validne, ali niko se neće obazirati na tu šačicu izgrednika. Tako da im ne treba davati previše značaja pred toliko važan događaj za Nikšić i Crnu Goru, litiju na kojoj će se okupiti više desetina hiljada ljudi, kao što je bilo prethodnih godina“, kaže Vučurović.
Grupa građana, takozvanih komita čiji je poklič „Nikad više 1918“, juče je pozvala „sve Crnogorce“ da 12. maja dođu u Nikšić i, kako su kazali, „odbrane taj grad od srpskog patrijarha Porfirija“.
„Da nam se ne inati, u lice smije kako srbijanski pop šeta Crnom Gorom, ako je došao ko tica na Cetinje. Ajmo da mu ne dozvolimo da dođe i u crnogorski Nikšić. Crnogorci, nemojte da dozvolite da se sprdaju sa nama, ako to dozvolimo dabogda nas ne bilo“, poručuje grupa komitskih entuzijasta čiji poziv su prenijeli mediji u Crnoj Gori.
Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske, doveo je u vezu s najavljenim skupom u Nikšiću i, kako kaže iskonstruisani i montirani snimak protiv Petra Kneževića, komandanta antiterorističke jedinice. Snimak je, kaže Kavarić, „oblik pažljivo pripremljenog hibridnog rata protiv specijalnih snaga Uprave policije“.
Cilj je, kaže, slabljenje morala, discipline, narušavanja lanca komandne hijerarhije i odgovornosti i slabljenja policijsko-taktičke sposobnosti službenika Uprave policije za obavljanje redovnih i specijalnih policijskih zadataka, na očuvanju javne i nacionalne bezbjednosti i ustavnog poretka Crne Gore.
„Krajnji cilj objavljivanja ovog montiranog snimka je pokušaj nacionalističkih, ekstremističkih i terorističkih grupa i pojedinaca, da proizvedu nesposobnost Uprave policije da uspješno obezbijedi javni skup u Nikšiću 12. i 13. maja i da onemogući patrijarhu srpskom Porfiriju da održi legalni i ustavni vjerski obred „litiju“ i da na taj način ekstremisti pokušaju da izazovu incidente, naruše javni red i mir i prekinu navedeni vjerski obred i na taj način postignu ono što nisu uspjeli na Cetinju 5. septembra 2021. godine“, tvrdi Kavarić u objavi na Fejsbuku.
Zdravko Krivokapić i Petar Knežević - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
REGION
Šta se krije iza hajke na komandanta antiterorističke jedinice zbog navodnog snimka sa Cetinja
Patrijarh Porfirije predvodio Spasovdansku litiju - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
REGION
Patrijarh Porfirije predvodi litiju u Nikšiću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala