- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin informisao Makrona o toku specijalne operacije i evakuaciji civila iz „Azovstalja“

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije u Kremlju
Predsednici Francuske i Rusije, Emanuel Makron i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, sa kojim je razmenio mišljenja o situaciji u Ukrajini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Predsednik Rusije obavestio je o toku specijalne vojne operacije za zaštitu republika Donbasa, uključujući o oslobađanju Marijupolja i evakuaciji civila koje drže neonacisti u fabrici ‘Azovstalj’, u skladu sa dogovorom postignutim na sastanku Vladimira Putina i generalnog sekretara UN Antonija Gutereša 26. aprila“, saopštila je pres-služba Kremlja posle razgovora dvojice lidera.

Tokom razgovora Putin je francuskom predsedniku skrenuo pažnju na činjenicu da države-članice EU ignorišu ratne zločine ukrajinskih snaga, forsirano granatiranje gradova i naselja Donbasa, usled čega ginu civili, dodaje se u saopštenju.
Ruski predsednik je napomenuo da bi Zapad mogao da pomogne u zaustavljanju zverstava ukrajinskih snaga, vršenjem odgovarajućeg uticaja na vlasti u Kijevu, kao i zaustavljanjem isporuka oružja Ukrajini, ističe pres-služba.
Putin je Makronu takođe izložio principijelne stavove Moskve u pregovorima s Kijevom i naglasio da je Rusija otvorena za dijalog bez obzira na nespremnost i nedoslednost Ukrajine, saopštila je pres-služba Kremlja.

Globalna prehrambena bezbednost

Jedna od tema telefonskog razgovora bila je globalna prehrambena bezbednost.
„Francuska strana je izrazila zabrinutost zbog novonastalog problema obezbeđivanja globalne prehrambene bezbednosti“, navodi se u saopštenju.
U tom kontekstu, Putin je istakao da je „situacija po ovom pitanju zakomplikovana pre svega zbog sankcija zapadnih zemalja i ukazao na značaj nesmetanog funkcionisanja globalne logističke i transportne infrastrukture“.
Putin je takođe čestitao Makronu na pobedi na nedavno održanim predsedničkim izborima, a dvojica lidera dogovorila su se i o nastavku kontakata na različitim nivoima.

Saopštenje Jelisejske palate

U saopštenju koje je kasnije objavila Jelisejska palata navodi se da je francuski predsednik pozvao Putina da dozvoli dalju evakuaciju fabrike „Azovstal“.
Makron je takođe rekao da je spreman da radi na uslovima za pronalaženje rešenja za obezbeđivanje mira i puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, dodaje se u saopštenju.
Navodi se i da je francuski predsednik ponovo zahtevao prekid borbenih dejstava.
U ponedeljak je portparol unutrašnjih trupa Ministarstva unutrašnjih poslova DNR izjavio da je ukrajinska strana prekršila režim tišine u fabrici „Azovstalj“ i da je ukrajinska strana počela sa granatiranjem sa položaja na teritoriji fabrike, a snage DNR morale su da odgovore.
Prethodno je štab saopštio i o evakuaciji 101 osobe sa teritorije metalurškog kombinata u Bezimeno.
Ministarstvo odbrane Rusije je u nedelju saopštilo da je zahvaljujući Putinovoj inicijativi sa teritorije „Azovstalja“ u Marijupolju spaseno 80 civila, među kojima su bili žene i deca, koje su držali ukrajinski neonacisti. Svi oslobođeni su evakuisani u Bezimeno, gde im je obezbeđen smeštaj, hrana i medicinska pomoć.
Čeličana Azovstalj u Marijupolju - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
RUSIJA
Iz „Azovstalja“ evakuisano preko 100 ljudi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala