- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zagrljaj za večnost /video/

Pratite nas
Dragan Stojković Piksi, aktuelni selektor Srbije, nokautirao je sa dva antologijska gola Španiju u osmini finala na Mundijalu 1990. godine u Italiji, posle čega je usledio čuveni zagrljaj sa selektorom Ivicom Osimom. Taj zagrljaj upravo opisuje kakav su odnos imali fudbalski genije iz Niša i „Štraus sa Grbavice“ koji je preminuo 1. maja u 81. godini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Svetsku slavu i kompletnu fudbalsku afirmaciju Dragan Stojković Piksi praktično je stekao na Svetskom prvenstvu u Italiji pre 32 godine kada je sa Jugoslavijom eliminisao moćnu Španiju u prvoj rundi nokaut faze.
Oba gola postigao je Piksi, ali kakvi su to samo golovi bili. Verovatno najlepši i najelegantniji golovi koje je naš nacionalni tim postizao na Mundijalima.
Sve je to sa klupe ispratio selektor Ivica Osim, kojem je Dragan Stojković posle „lomljenja kičme“ Martinu Vaskezu dotrčao u susret.
Dugo su mreže mirovale na stadionu u Veroni, da bi put do mreže prvi pronašao genijalni Piksi. Mirno je u 78. minutu primirio jednu loptu koja je stigla s leve strane, usledio je lažnjak desnom nogom i rutinska realizacija pored nemoćnog Andonija Zubizarete.
Kakav trenutak insipiracije, kakva hladnokrvnost u režiji vrele južnjačke krvi. Jedan od najlepših poteza u istoriji završnih turnira...
„Prvi gol je bio remek-delo. Kreće kontra, a meni duša u nosu. Kažem sebi: 'ajde još samo ovaj sprint'. Imao sam tu vrstu mentalne snage u sebi, kada je najteže, ja dodam gas. uvek pomislim, ako taj defanzivac ima snage da se vrati, imam i ja da budem brži od njega. Trčim ka šesnaestercu Španije i već vidim sebe kako se radujem. Samo molim boga da Zlato Vujović prebaci Sančisa i da lopta dođe do mene. Kada je krenula da pada, nisam nijednog trenutka imao dilemu. Njih milion bi šutnulo iz prve. Ja sam zalomio, Vaskez je otišao po burek, a ostalo... Ostalo je istorija", rekao je prelepom golu Piksi svojevremeno u intervjuu za tursku agenciju „Anadolija“.
Nije se dugo čekalo na odgovor „crvene furije“, koja je svega šest-sedam minuta kasnije preko Hulija Salinasa uspela da izjednači i da odvede utakmicu u produžetak, ali tada je ponovo na scenu stupio veliki Dragan Stojković.
Posle prekršaja van šesnaesterca nad Dejom Savićevićem, loptu je uzeo i namestio Piksi. Šutirao je oko živog zida, a lopta koja je bila hirurši precizna završila je ponovo iza leđa Zubizarete.
Ostalo je istorija. Jugoslavija je prošla u četvrtfinale gde je udarila na Maradoninu Argentinu od koje je eliminisana posle penala (2:3) u meču bez golova.
Sve to što se dešavalo na Mundijalu u Italiji, način na koji su „plavi“ igrali pod komandom „Švabe“ ili „Štrausa sa Grbavice“, ostaće zauvek upamćen, a onaj zagrljaj Piksija i Osima otići će u večnost, tamo gde i zaslužuje da bude, tamo gde mu je i mesto.
„Prilično me je pogodila vest o odlasku Ivice Osima. Ostavio je dubok trag u mojoj igračkoj karijeri. Imali smo sjajnu saradnju. Mundijal u Italiji i sve što smo tamo doživeli ostaće u posebnom sećanju. Pamtiću ga kao inteligentnog čoveka i fudbalskog stratega koji je imao sjajnu intuiciju. Ivica Osim je bio jedno od najznačajnijih imena nekadašnje Jugoslavije i tako će ostati upamćen. Neka mu je večna slava“, rekao je Dragan Stojković Piksi za zvanični sajt Fudbalskog saveza Srbije.
Ostaće žal za time što Jugoslavija koja je u Italiju otišla sa verovatno najtalentovanijom generacijom ikada nije napravila još bolji i veći rezultat.
„Plave“ su protiv Španije predstavljali: Tomislav Ivković, Predrag Spasić, Dragoljub Brnović, Refik Šabanadžović, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Srećko Katanec, Safet Sušić, Darko Pančev, Dragan Stojković, Zlato Vujović, Dejan Savićević. Igrali su još: Dejan Savićević i Zoran Vulić.
Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
SPORT
Murinjo „bocnuo“, Lacio odgovorio – rimski rat saopštenjima
Ivica Osim - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
SPORT
„Štraus sa Grbavice“ odbio kralja: „To može samo lud čovek“
Ivica Osim - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SPORT
Piksi i Dejo se oprostili od Osima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala