- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U Italiji 35.000 slobodnih radnih mesta, ali Italijani ih ne žele – zašto?

CC0 / Pixabay / Italijani
Italijani - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Mnogi poslovi u Italiji bi nestali da nema stranaca koji ih rade umesto Italijana. U poslednje vreme, naročito dve godine od izbijanja pandemije, primećuje se da mladi ne žele da rade, jer smatraju da su pojedini poslovi naporni i slabo plaćeni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Turistička sezona u Italiji je iza ugla, a prema rečima ministra za turizam Masima Garavalje, ove godine fali 250.000 radnika u tom sektoru. Samo u provinciji mesta Vareze u regionu Lombardija nedostaje 4.000 ljudi.
Italijanske institucije su zato, sa „Confcommerciom“ (Generalna italijanska konfederacija trgovine, turizma i usluga) osmislile projekat, koji podrazumeva upošljavanje izbeglica iz Ukrajine.
Posao bi, prema projektu, bio na određeno vreme, zato što izbeglice iz Ukrajine u ovom momentu imaju dozvolu boravka u Italiji od godinu dana.
Posle teške dve godine zbog izbijanja virusa korona za italijanski turizam i ugostiteljstvo, hoteli počinju da se pune, ali se susreću sa novim problemom. Sada je teško pronaći konobare, osoblje koje će prati suđe, kuvare, menadžere i recepcionere.
A mladi žele da budu slobodni vikendom, da ne rade prekovremeno, ne žele ni da rade po smenama i za platu, u pojedinim slučajevima, manju od 2.000 evra mesečno, piše javni servis.

Poslovi za Arape, Rumune, Albance

Da nema stranaca u Italiji, ne bi bilo negovateljica, bebisiterki, osoblja za pomoć u kući, specijalizovanih majstora i zidara.
U ovoj zemlji, naime, zgrade grade Arapi, Rumuni, Albanci, koji su zaduženi za sve – od moleraja, preko postavljanja pločica, ugradnje klime, rušenja zidova, postavljanja parketa.
Sedam od deset osoba koje čiste stanove italijanskih porodica su strankinje, najčešće iz istočne Evrope.
Slična situacija je i sa negovateljicama koje su uglavnom iz bivših republika Sovjetskog Saveza i iz Južne Amerike. Takve poslove Italijani izbegavaju u skoro 99 odsto slučajeva.

Izbegavaju se i sezonski poslovi

Italijani više ne rade ni sezonske poslove, poput sakupljanja voća, čišćenja hotela, ali i portira, zaposlenih u ugostiteljstvu i stolara. Kompanije traže radnike, ali ih ne nalaze. Istovremeno raste i broj osoba koje daju otkaz.
U ovoj zemlji je 2,4 miliona građana nezaposleno, a 13,4 miliona je bez posla i nema nikakvu nameru da ga traži.
Italijani sada žele bolje i stabilne poslove koji su i dobro plaćeni, koji su im bliži ili im daju mogućnost i rada od kuće.
Najmanje žele da rade u sektoru građevine, poljoprivrede, uzgajanja stoke, prehrane, tekstilne industrije, čišćenja i zdravstva.
Podaci Fondacije za Studije konsulenata pokazuju da je u Italiji više od 35.000 slobodnih radnih mesta.
Prema podacima Instituta za statistiku, nezaposlenost mladih dostigla je nivo od 43,7 odsto.
U hotelima i restoranima na 1.000 zaposlenih postoji 30 nepokrivenih radnih mesta, u sektoru informatike i telekomunikacija 24, u profesionalnim studijima 22, u građevini 22 i u sektoru usluga 18.

Gde je najviše nezaposlenih

Sicilija, Kampanja, Kalabrija i Pulja sa francuskim regionom Guana, zone su sa najmanjom zaposlenošću.
Između 15 i 64 godina procenat nezaposlenosti na Siciliji je dostigao 41,1 odsto, Kampanji 41,3 odsto, Kalabriji 42 odsto i Pulji 46,7 odsto.
U EU je procenat onih koji imaju 27 godina, a koji su nezaposleni 68,7 odsto, dok je u Italiji 58,2 odsto.
Situacija se pogoršava kada je reč o ženama.
Na jugu zemlje bez posla je jedna od tri žene – 32,9 odsto, u odnosu na 63,4 odsto u EU i 49,4 odsto u čitavoj Italiji.
U regionima Sicilija, Kampanja i Kalabrija prošle godine četvoro od desetoro mladih je bilo bez posla.
Biskup - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
DRUŠTVO
U Nemačkoj hrišćani postali manjina
Zastava EU i evri - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
Evropska privreda pod antiruskim sankcijama– najgore tek sledi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala