- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svet ulazi u veoma opasnu zonu: Cene kukuruza najviše u poslednjih 10 godina

CC0 / Pixabay / Kukuruz
Kukuruz - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Skraćena radna nedelja između dva Uskrsa, donela je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na Novosadskoj produktnoj berzi. Kako se naglašava u poslednjem saopštenju, najvažnija vest sa berze u protekloj sedmici je uvođenje kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, koje će se primenjivati od početka maja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kukuruzom standardnog kvaliteta trgovalo se na domaćoj berzi po ceni od 33 do 33,7 dinara (bez PDV-a), a brokeri napominju da se svakako može govoriti o jasno uzlaznom cenovnom trendu ove žitarice.
Kod pšenice je rast tražnje bio još izraženiji, a osim poskupljenja žita zabeležen je rast cena soje. Cene na svetskim berzama takođe nastavljaju da rastu. a veletrgovci kupuju sve što se ponudi. Kako je objavljeno protekle sedmice, na čikaškoj berzi nedelja je počela znatnim poskupljenjem.
Cene pšenice u majskom ugovoru porasle su za 2,2 odsto i iznosile su 411,71 dolar po toni, a u odnosu na prošlu godinu porasle su za 71,4 odsto. Cene kukuruza, za isporuke u maju, bile su veće za 2,9 odsto i iznosile su 320 dolara po toni a tokom prošle godine porasle su za 37,8 odsto.
Sada je u Americi postignuta najviša cena od avgusta 2012, navodi portal „Farmer”. Tome su doprineli suša u SAD-u i Južnoj Americi i zastoj crnomorskog izvoza. Nastavlja se i skok cena ječma i uljane repice, a dok analitičari strahuju da će doći do nestašice žitarica zbog ukrajinske krize, uvoznici na veliko kupuju sve što se nudi na tržištu, izveštava portal „Agrarhojt”.
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda takođe su upozorili da svet ulazi u veoma opasnu situaciju kada je reč o trgovanju žitaricama.
Kako je objavio „Agroklub”, izvoz žitarica iz crnomorskih luka je skoro potpuno prestao i to dodatno povećava cene. Mesečno je Ukrajina izvozila pet miliona tona žitarica, a u skladištima je ostalo 20 miliona tona prošlogodišnjeg žita koje nije moglo da se izveze ovog proleća.
Problem nastoji da se reši transportom preko kopna, železnicom, i prevozom preko luka na Dunavu što nije dovoljno. Veliki problem je i zadržavanje vagona na graničnim prelazima, prenela je „Politika“.
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
EKONOMIJA
„I jednu žetvu da preskočimo imaćemo dovoljno hrane“
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
EKONOMIJA
Vlada Srbije povećala kvotu za izvoz pšenice na 220.000 tona
EKONOMIJA
Srbija ima što mnogima nestaje: Ovo je šansa i za istorijski izvoz hrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala