- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Sve zemlje EU saglasne da ruski gas i dalje plaćaju u evrima

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica "Minska"
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Zemlje Evropske unije su jednoglasne u tome da nastave da plaćaju isporuke ruskog gasa na osnovu ugovora u evrima, izjavila je ministarka ekologije Francuske Barbara Pompili.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Danas želimo da pokažemo da smo jednoglasni u tome da nastavimo da plaćamo za ugovore za ruski gas u evrima i da nećemo dozvoliti da nam se nameću jednostrane izmene u ugovorima“, rekla je Pompilijeva novinarima.
Prema njenim rečima, novi paket sankcija Rusiji se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike zemalja Evropske unije koji se održava u Briselu.
„Novi paket sankcija protiv Rusije se priprema, ali neće biti tema današnjeg saveta ministara energetike. To pitanje će biti razmatrano tokom narednih nekoliko dana“, rekla je ministarka uoči skupa.
Prema njenim rečima, tema današnjeg susreta u Briselu će biti samo gas.
Ministarka je navela da je savet ministara EU o energetici sazvala kako bi se izrazila solidarnost s Bugarskom i Poljskom i kako bi se osudila jednostrana odluka Rusije da obustavi isporuke gasa tim zemljama zbog neplaćanja tog energenta u rubljama.
„Nastavićemo da plaćamo u evrima ugovore koji su bili zaključeni u evrima i u dolarima - za ugovore koji su od početka bili u dolarima", dodala je francuska ministarka.
Gasprom je 27. aprila obustavio izvoz gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargaz“ i poljskoj PGNiP zbog toga što isporuke energenta nisu platile u skladu s novom shemom isplate u rubljama.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SVET
Kakva je budućnost Evrope: „Smrzavanje za slobodu“ ili ruski gas za ruske rublje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala