- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Specijalna izaslanica Stejt departmenta: Hrvatska će morati da se suoči sa ustaštvom

© AP PhotoUstaše marširaju centrom Zagreba
Ustaše marširaju centrom Zagreba - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Hrvatska će sledeće godine preuzeti predsedavanje vodećom međunarodnom institucijom za promociju tačnog obeležavanja i obrazovanja o Holokaustu, a zvanični Zagreb naći će se u neobičnoj situaciji jer će morati da se bavi činjenicom da je ustaški pozdrav „za dom spremni“ prisutan u javnosti, navela je izaslanica Stejt departmenta za pitanja Holokausta.
Specijalna izaslanica Elen Džermejn kaže da je početkom aprila bila u poseti Hrvatskoj da je razgovarala sa mnogim zvaničnicima i predstavnicima jevrejske zajednice i istakla da će se Hrvatska, kao svaka zemlja, uključujući Sjedinjene Države, morati da suoči sa dobrim i lošim u svojoj istoriji.
„To je deo onoga šta znači tačno obeležavanje Holokausta. Ustaški režim je bio u savezu s nacističkom Nemačkom, aktivno učestvovao u Holokaustu i pobio veliki deo hrvatske jevrejske zajednice. Tačno i istinito nositi se s tom istorijom može biti vrlo teško, ali to Hrvatska, kao i svaka država, mora da učini“, rekla je ona za Jutarnji list.
Na konstataciju da je „Džastreport“ prilično tmuran i kritičan o postupcima Hrvatske i pitanje da li vidi neki zadovoljavajući plan aktuelne hrvatske vlasti da se s tim pozabavi, Džermenova kaže da je svrha tog izvešta, objavljenog 2020, bila da opiše kako zemlje ispunjavaju svoje obveze u odnosu na Terezinsku deklaraciju iz 2009.
„Deklaracija je pozvala zemlje da se pozabave povratkom imovine i kompenzacijom za žrtve Holokausta. U pravu ste da je u izveštaju stajalo da Hrvatska nije učinila dovoljno da se pozabavi ovim pitanjem“, rekla je i dodala da je o tome razgovarala i sa hrvatskim zvaničnicima pre nekoliko sedmica.
Ona je rekla da se nada da će hrvatska vlada početi da bavi tim pitanjem.
„Važno je jer ljudi koji su preživeli Holokaust, naravno, postaju sve stariji, lošeg su zdravlja i donošenje neke vrste pravde zbog svega što im je učinjeno je još hitnije“, navela je izaslanica, prenosi Tanjug.
Ona kaže da postoji mnogo različitih načina za rešavanje ovoga pitanja i da veruje da je Hrvatska spremna da u tome napreduje.
Protest protiv ćirilice u Hrvatskoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
REGION
Novi udar na ćirilicu i srpski jezik u Hrvatskoj
Godišnjica „Bljeska“: Ni posle 20 godina niko nije kažnjen - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SRBIJA
U Beogradu služen parastos ubijenim Srbima iz Zapadne Slavonije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala