Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Beogradu služen parastos ubijenim Srbima iz Zapadne Slavonije

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICGodišnjica „Bljeska“: Ni posle 20 godina niko nije kažnjen
Godišnjica „Bljeska“: Ni posle 20 godina niko nije kažnjen - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
U Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos stradalim Srbima, a u Tašmajdanskom parku položeno je cveće na spomenik srpskim žrtvama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Dani oko prvog maja svake godine srpskim izbeglicama iz Zapadne Slavonije bude teške uspomene na stradanja najbližih, napuštanje vekovnih ognjišta i izbegličke kolone preko „mosta spasa“ u Gradišci.
„Na današnji dan meni je ubijen brat i zarobljen otac kao civil, koji je ubrzo posle razmene preminuo od posledica zarobljavanja, to jest batinanja u Bjelovaru i Varaždinu“, rekla je Dragana Đukić, predsednica Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“.
Mira Grujić, koja je u „Bljesku“ izgubila oca Đorđa, kaže da sećanja na to prvomajsko jutro od pre 27 godina ne blede, a da je posebno bolno što se za velikim brojem ubijenih i nestalih Srba iz Zapadne Slavonije i dalje traga.
Grujićeva je rekla da su Hrvati prognali Srbe, ali da im je ostala pusta i neobrađena zemlja.
Hrvatske oružane snage u akciji „Bljesak“ 1. maja 1995. godine napale su Zapadnu Slavoniju, koja je bila dio tadašnje Republike Srpske Krajine i prostor pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Nisu štedjeli ni izbjegličke kolone, koje su gađane avionskim bombama i topovskim projektilima. Epilog akcije je zastrašujući.
„283 ukupno poginulih i nestalih, među njima je 58 žena i osmoro djece do 14 godina, 165 je riješeno do sada slučajeva, ovaj ostatak je još neriješen“, naglasio je Savo Štrbac predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“.
Predsednik Udruženja „Zavičaj“ Nenad Avramović rekao je da je, osim osećaja tuge kod prognanih i porodica ubijenih, najprisutniji osjećaj duboke nepravde jer niko nije odgovarao za te zločine, ali i ponosa jer se daleko od Zapadne Slavonije rađaju neki novi Krajišnici.
Sto osamnaest porodica i dalje traga za svojim najmilijima, a posebno im je bolno, kažu, što za zločine nad Srbima u akciji „Bljesak“ do sada niko nije osuđen. Krivični postupci, koji su pokrenuti pred pravosuđima Hrvatske, Srbije i BiH, nisu odmakli dalje od pretkrivične faze.
„Nama kao porodicama je to prosto neshvatljivo. Mi prije svega želimo da nađemo mir, a onda i da pravda bude zadovoljena“, dodala je Đukićeva.
Izbegli iz Zapadne Slavonije poručuju da se kultura sjećanja mora prenositi i na mlade generacije i da žrtve „Bljeska“ neće biti zaboravljene jer bi to, kažu, značilo da su stradale dva puta.
Srbi iz Zapadne Slavonije obeležili „Bljesak“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
REGION
Obeleženo 27 godina od egzodusa Srba u akciji „Bljesak“
Karta Republike Srpske Krajine i Plana Z-4 - Sputnik Srbija, 1920, 25.12.2021
REGION
Krajina je ideja koja je ispunila istorijsku misiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala