- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Štraus sa Grbavice“ odbio kralja: „To može samo lud čovek“

Ivica Osim - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Legendarni Ivica Osim koji je imao nadimke „Švabo“ i „Štraus sa Grbavice“ jedan je od retkih trenera koji su rekli „NE“ najvećem svetskom klubu – Real Madridu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Skromnost je vrlina, a nju je i te kako posedovao veliki i neponovljivi Ivica Osim koji nas je napustio 1. maja u 81. godini.
Nekadašnji trener Partizana je 1994. godine izabrao da vodi Šturm iz Graca sa kojim je osvajao trofeje, iako ga je u tom periodu zvao i kraljevski klub.
Imao je bronje ponude, jedna od njih bila je i ona iz Madrida, ali je „Štraus sa Grbavice“ to odbio, a otkrio je i čime se rukovodio i zbog čega nije došlo do saradnje.
„Bilo je puno opcija, imao sam ponude većih i boljih klubova. Pitao sam se šta ću tamo da radim, šta mogu sa takvim igračima da radim. Tu ne ide lupim šakom o sto i vrisnem na igrače. Iskreno rečeno, bojao sam se, nisam znao šta ću tamo. Da me je neko tada pitao: što ideš? Ipak je to dobra stvar, čast je raditi tamo, samo lud čovek može da odbije. Ja nisam, ali jednostavn osam sebe stalno pitao, a šta ću sad tamo. Toliko je velikih imena, toliko je Real veliki klub da se moraš pitati. Ako si malo korektan, šta ću, šta ću ja sada govoriti, šta ja znam, Butragenju ili Sančezu, Jeru ili Mičelu ili drugim igračima šta treba da rade“, rekao je Osim.
Na taj način popularni „Švabo“ samo je pokazao kakva je to ljudska veličina i koliko je svestan svega. Opredelio se za Šturm sa kojim je dvaput zaredom bio prvak Austrije (1998. i 1999. godine), osvojio je i Kup Austrije, kao i Superkup Austrije 1998. i 1999. godine.
Ivica Osim rođen je u Sarajevu 6. maja 1941. godine, a preminuo je 1. maja 2022. godine u Gracu. Igračku karijeru je završio 1978. godine da bi zatim uplovio u trenerske vode gde mu je prvi angažman bio Željo iz Sarajeva i osam godina je proveo na Grbavici.
Sedeo je i na klupi Jugoslavije, vodio je Partizana i Panatinaikos, Šturm, Džef Junajted, da bi mu poslednji angažman bio na mestu selektora Japana.
Sa crno-belima je osvjio Kup Jugoslavije 1992. godine, a već sledeće je bio u Grčkoj gde je osvojio kup sa PAO, kao i Superkup Grčke 1993. godine.
„Štraus sa Grbavice“ je pre šest godina u decembru mesecu proglašen za počasnog predsednika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
Siniša Mihajlović – trener Bolonje - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
SPORT
Sinišini ratnici zaustavili i „Posebnog“
Ivica Osim - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SPORT
Piksi i Dejo se oprostili od Osima
Dejan Stanković - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SPORT
Gol, šta to beše?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala