- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Epidemija hepatitisa u zagrebačkim srednjim školama

© AP Photo / Paul WhiteDevojke nose zaštitne maske
Devojke nose zaštitne maske - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
U Zagrebu već dva meseca vlada epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice, a najveći broj obolelih su srednjoškolci, piše danas Jutarnji list.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Od početka marta do sad zabeležili smo 57 slučajeva hepatitisa A, uglavnom među srednjoškolcima. Kao uzročnik je identifikovan virus hepatitis A koji se prenosi feko-oralnim putem, odnosno unošenjem kontaminirane vode ili hrane stolicom zaražene osobe ili rukama zagađenim stolicom zaražene osobe“, rekao je Branko Kolarić, direktor Nastavnog zavoda „Dr. Andrija Štampar“ u Zagrebu.
Bolest je registrovana među učenicima triju škola, kao i njihovim kućnim kontaktima.
„Ali epidemija je potpuno pod kontrolom, a oko 45 pacijenata je već ozdravilo. Moguće je da na kraju broj zaraženih bude veći jer je period inkubacije kod hepatitisa A mesec dana, u nekim slučajevima čak i dva meseca“, rekao je Kolarić.
Škole su dobile uputstva koje su prenele roditeljima i deci, rekao je Kolarić i apelovao na sve građane da održavaju higijenu ruku, prenosi Tanjug.
Hepatitis A ili zarazna žutica akutna je zarazna bolest jetre koju uzrokuje virus hepatitisa A. Često se naziva i bolest „prljavih ruku“, jer se najčešće prenosi neopranim rukama, kontaminiranom hranom ili vodom ili bliskim kontaktima sa zaraženom osobom.
Dete kod lekara - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
SVET
Virusi se menjaju: Misteriozna zaraza širi se među decom – u Kini ptičji grip i kod ljudi
Dete u bolnici - Sputnik Srbija, 1920, 19.04.2022
SVET
Misteriozna bolest jetre pojavila se kod dece: Otkriveni slučajevi u Britaniji, Evropi i SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala