- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Da li je Amerika spremna da gurne istočnu Evropu u rat sa Rusijom

© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2022
Pratite nas
Iako najavljene pre eskalacije ukrajinske krize, vojne vežbe NATO u Poljskoj, sa zvučnim imenima i velikim brojem učesnika, je „pokazivanje mišića“ i jedinstva prema „ruskoj pretnji“. Vežbe pokazuju da je Zapad spreman da uloži maksimalna sredstva kako bi neku od istočnoevropskih zemalja gurnula u rat, smatra pukovnik prof. dr Ilija Kajtez.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zapad pokušava na sve načine da prikaže jedinstvo članica NATO, a prevashodni cilj vojnoindustrijskog kompleksa SAD je da maksimalno iskoristi situaciju na istoku Evrope, ističe Kajtez.
Cilj američke vojne industrije je da proda što više oružja istočnoevropskim i srednjeevropskim saveznicima, kao i da rusko oružje, koje ove zemlje baštine još iz vremena Hladnog rata bude zamenjeno njihovim. To leži u korenu ovako masivnih vojnih vežbi, smatra on.
Vojne vežbe NATO-a u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
RUSIJA
Belorusija: NATO na Istočnu Evropu gleda kao na najizgledniju scenu za borbena dejstva
Podsetimo, u Poljskoj su počele vežbe NATO snaga pod nazivima „Branilac Evrope 2022“ i „Brzi odgovor 2022“, na kojima učestvuje oko 18000 vojnika iz dvadeset država članica Alijanse. Vežbe će se, osim u Poljskoj održati i u još osam drugih država.
Kao drugi cilj vežbi Kajtez navodi i želju, koju je svojevremeno izložio još Donald Tramp – da se izdvajanje za odbranu evropskih zemalja podigne do nivoa od dva odsto BNP, a sada, u uslovima krize u Ukrajini ta bi izdvajanja mogla biti i viša.

Nadrealna situacija u Evropi

„Imamo potpuno apsurdnu situaciju. Evropa koja ima problema zbog enormnog poskupljenja hrane, osnovnih energenata, inflacije koja doseže najveći nivo još od II svetskog rata, težište stavlja na naoružanje“, navodi Kajtez.
Nadrealna situacija podvučena je naporima da se neutralne evropske zemlje, poput Finske i Švedske, uvuku u NATO i svim tim procesima upravlja vojnoindustrijski kompleks Amerike.
„U tom pogledu i ove vežbe su pokazivanje snage, jedinstva i samo korak dalje u proširivanju sukoba i, ne daj Bože, trećeg svetskog rata, koji bi sigurno bio nuklearni. Sigurno je da to nisu dobri znaci, ali svet odavno ne ide prema racionalnom razvoju, već je na delu mnogo iracionalnih sila. Mnogo je pokazatelja smo ušli u sferu zla, destrukcije, manipulacije, a simbol toga je, nažalost, politički Zapad“, kaže Kajtez.

Pogrešne pretpostavke vode pogrešnim zaključcima

Zvanični cilj vežbi je, kako saopštavaju iz NATO-a, poboljšavanje bezbednosti istočnog krila Alijanse. Međutim, prema Kajtezovim rečima, problem je što se kreće od pogrešne pretpostavke, tako da su i zaključci pogrešni. Pogrešna pretpostavka je da je Rusija bezbednosna pretnja zapadnoj Evropi. Da Rusija to nije pokazivala je mnogo puta od kraja Hladnog rata.
Evropa je procenjivala da joj ne preti vojna opasnost od Rusije, tako da je pitanja odbrane pomalo zaboravila, dodaje naš sagovornik. Uz profesionalizaciju vojske, evropske armije imale su sve više problema sa popunom, a vojnički poziv više nije bio atraktivan kao nekada.
„To su bili prirodni tokovi, jer u meri u kojoj se demokratsko društvo razvija, militaristička svest postaje manje prisutna. Međutim, sada Amerika želi da na nasilan način Evropu stavi pod svoju kontrolu, da joj uvede drugačiji model razmišljanja“, objašnjava Kajtez.
Uvođenje drugačijeg načina razmišljanja, prema rečima našeg sagovornika, najbolje oslikava evolucija nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je isprva odbijao da snabde Ukrajinu teškim naoružanjem, a sada upravo to radi.
„U tom smislu, ove vežbe, odnosno jačanje istočnog krila NATO sada potpuno i nedvosmisleno pokazuje ono što se dugo vremena skrivalo – da je NATO-u osnovni i glavni neprijatelj Rusija. U prevodu, njihove gladne oči gledaju ogromna prostranstva i resurse Rusije“, zaključuje Kajtez.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala