- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka tuži Italiju zbog nacističkih žrtava

© Sputnik / Alekseй FilippovSedište Međunarodnog suda pravde
Sedište Međunarodnog suda pravde - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Nemačka je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde zbog spora u vezi sa kompenzacijom žrtava nacizma, saopšteno je iz tog suda.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

U tužbi Međunarodnom sudu pravde, Nemačka tvrdi da je Italija nastavila da prihvata zahteve žrtava nacističkih zločina za kompenzaciju koju Berlin treba da plati, iako je 2012. godine taj sud odlučio da to nije zakonito.
Italija je „na taj način prekršila i nastavila da krši svoju obavezu da poštuje imunitet nemačkog suvereniteta“, navodi se u tužbi.
Nemačka zahteva da Rim „preduzme efektivne korake kako bi sprečio takva kršenja u budućnosti“ i da obezbedi „garancije za punu reparaciju“ zbog „prekršaja koje je načinio“, te da pokrije „bilo koju finansijsku štetu koja može nastati kao rezultat postupka“.
Berlin navodi da postoji najmanje 25 slučajeva u vezi sa zločinima Trećeg rajha koji su pred italijanskim sudovima, a podneti su posle odluke Međunarodnog suda pravde 2012. godine, prenosi RT.
U nekim od tih slučajeva, naloženo je da Nemačka isplati odštetu, zbog čega su italijanske vlasti čak pokušale da zaplene nemačku državnu imovinu u Rimu, među kojima je i imovina Nemačkog arheološkog instituta, kao i Gete instituta. Iako se radi o nekomercijalnoj imovini, italijanski sud treba da odluči o njenom oduzimanju 25. maja ove godine.
„Nemačka traži privremene sudske mere kojim se obezbeđuju njena prava protiv nepopravljive štete“, navodi se u tužbi.
Spor između Nemačke i Italije u vezi sa zahtevima za kompenzaciju žrtava nacističkih zločina počeo je 2008. godine. Tada je najviši italijanski sud naložio Berlinu da plati oko milion evra odštete porodicama devet žrtava koje su Nemci ubili 1944. u Toskani. Nemačka je tvrdila da je od završetka Drugog svetskog rata platila milijarde evra državama koje su bile pogođene, preko mirovnih i ugovora za repatrijaciju.
Međunarodni sud pravde još nije odredio datum kada će se raspravljati o zahtevu Nemačke.
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
RUSIJA
Kako je Hitler završio: FSB objavila nova dokumenta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala