- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je Hitler završio: FSB objavila nova dokumenta

© SputnikAdolf Hitler
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Federalna Služba bezbednosti (FSB) Rusije objavila je arhivsku dokumentaciju o samoubistvu vođe fašističke Nemačke Adolfa Hitlera, krajem aprila 1945. godine. Reč je o dokumentima iz istrage o bivšem Hitlerovom ličnom pilotu, grupenfireru SS trupa, general-potpukovniku policije Hansu Bauru, koji se čuvaju u FSB-u u Novgorodskoj oblasti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Sada je prvi put predstavljena autobiografija Baura na nemačkom jeziku sa prevodom i njegova svedočenja na ispitivanju u Narodnom komesarijatu unutrašnjih poslova (NKVD) SSSR-a u decembru 1945. godine. Takođe je objavljena i fotografija Baura sa Hitlerom, koja je snimljena početkom septembra 1932. godine nakon leta, a tokom izborne kampanje za kancelara Nemačke. Objavljeno je i svedočenje Baura iz Butirskog zatvora Glavne uprave državne bezbednosti SSSR-a.

Hitlerove drhtave ruke


Kako je Bauer pisao tokom ispitivanja, najbliže Hitlerovo okruženje, koje je bilo sa njim u bunkeru Rajhstaga u Berlinu, nije znalo za njegove konačne namere sve do samog kraja aprila 1945. godine.
„On je tek 30. aprila popodne pozvao mene i mog ađutanta, pukovnika Beca. Hitler me je sačekao u hodniku i sproveo do svoje sobe. Pružio mi je ruku i rekao: „Baur, želim da se oprostimo i da Vam zahvalim za sve godine rada“, prisećao se bivši pilot.
Baur se prisećao da je Hitler izgledao veoma ostarelo i iscrpljeno.

Ruke su mu drhtale i bilo mi je jasno da je odlučio da izvrši samoubistvo“, ispričao je Baur.

Hitler je saopštio Bauru da želi da mu pokloni njegovu najomiljeniju sliku, koja je visila u njegovoj sobi, portret Fridriha Velikog, koju je naslikao Rembrant. Baur je pokušao da odgovori Hitlera od samoubistva „jer će se tada sve srušiti za nekoliko sati“.
„Moji vojnici ne mogu i ne žele više da izdrže, ja to više ne mogu da podnesem“, odgovorio je Hitler.
Dalje je Hitler ispričao da se „Rusi nalaze na Potsdamskom trgu“ i mogu da ga uhvate živog, navodno primenjujući gas za uspavljivanje. Hitler je dodao da je naredio da se njegov i leš njegove žene Eve Braun spale, s obzirom da se bojao da će ih obesiti svima za primer, kao što su italijanski partizani obesili leš lidera fašističke Italije Benita Musolinija.
„Na mom spomeniku bi trebalo napisati: „Stradao je kao žrtva svojih generala“, naveo je Baur poslednje reči Hitlera.
Bivši pilot naveo je da su on i Bec ćutke pružili ruku Hitleru i izašli.

Nakon što su otišli od Hitlera, Baur i Bec otišli su da unište dokumentaciju i da se pripreme za odlazak iz bunkera Rajhstaga. Posle nekoliko sati razgovora sa Hitlerom, spremivši svoje stvari, Baur se vratio u bunker kako bi uzeo obećani portret.
„U predsoblju je bilo jako zagušljivo od dima. Nekoliko SS čuvara je uzbuđeno trčalo. Pitao sam: Da li je gotovo? Da. Gde se nalaze leševi? Uvili su ih u ćebad, polili benzinom i zapalili“, pisao je Baur.
Prema rečima Baura, bio je „izuzetno potresen“ i nije ni sumnjao da je sve završeno i da je Hitler mrtav.
Baur je pokušao i da se seti kada se to tačno dogodilo i naveo da se oko 18-19 časova oprostio sa Hitlerom, a da se ponovo vratio u sklonište oko 21 sat.


Potraga za liderima Rajha


Organi sovjetske vojne kontraobaveštajne službe „Smerš“, uoči bitke za Berlin, u aprilu 1945. godine, dobili su zadatak da pronađu i uhapse Hitlera i druge lidere fašističke Nemačke.

Kao deo ofanzivnih jedinica Prvog Beloruskog fronta, vojni kontraobaveštajni oficiri upali su u Rajhstag i kancelariju Rajhstaga koja je imala takozvani „firerbunker“, dobro utvrđen, koji se nalazio u dvorištu. To je bio betonski podzemni objekat u kom su se poslednjih meseci rata skrivali Hitler i ministar propagande Trećeg rajha Jozef Gebels.

Nakon što je „Smerš“ 2. maja 1945. godine zauzeo „firerbunker“ i uhapsio esesovce koji su bili u bunkeru i pokušavali da pobegnu iz Berlina, počelo je mukotrpno prikupljanje informacija o mogućim mestima na kojima se nalaze predstavnici najvišeg rukovodstva fašističke Nemačke.
Među svedocima poslednjih firerovih dana bio je načelnik odbrambenog sektora „Citadel“ (kancelarije Rajhstaga i bunkera) Vilhelm Monke, načelnik ličnog obezbeđenja Hitlera Hans Ratenhuber, stariji sobar Hanc Linge, lični ađutant Oto Gjunše i lični pilot, komandir „firerove eskadrile“, Hans Baur.
Njihova višekratna ispitivanja o okolnostima Hitlerove smrti sačuvana su u materijalima Centralnog arhiva FSB Rusije, Državnog arhiva RF, kao i u pojedinačnim istražnim predmetima, u kojima su vođeni kao ratni zločinci.
Iz svedočenja očevidaca, proizilazilo je da su Adolf Hitler i njegova žena Eva Braun, izvršili samoubistvo 30. aprila 1945. godine, a 1. maja za njima su to učinili i Jozef i Majda Gebels, koji su pre toga ubili šestoro svoje dece, čije su leševe sovjetski vojnici pronašli u bunkeru.
Trinaestog maja 1945. godine, zaposleni u kontraobaveštajnom odeljenju „Smerš“, 79. streljačkog korpusa, u dvorištu kancelarija Rajhstaga, pronašli su mesto gde su sahranjeni ugljenisani leševi Hitlera i Braunove, čija je autentičnost naknadno potvrđena brojnim forenzičkim medicinskim pregledima.
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 02.05.2019
„Došlo je vreme...“ Hitlerov pilot otkriva poslednje firerove reči
Spoljašnjost Firerbunkera pre njegovog rušenja - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2020
Sklonište i grob: Priča o Hitlerovom podzemnom bunkeru /foto/
Adolf Hitler - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2020
Kako je lažni Hitler ubedio Amerikance da mu pomognu da zavlada Amerikom, svetom i svemirom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala