Sklonište i grob: Priča o Hitlerovom podzemnom bunkeru /foto/

Pratite nasTelegramOdyssey
Otkako je Crvena armija započela veliku ofanzivu na Berlin, Hitler nije napuštao svoj podzemni bunker. U njemu je nacistički lider i dočekao svoj neslavni kraj.

U januaru 1945. godine, dok je sovjetska armija nastavljala svoj neumoljivi marš ka Berlinu, razbijajući na svom putu svaku odbranu koju su joj nacisti postavljali, Adolf Hitler se povukao u takozvani „Firerbunker“, podzemno sklonište koje će mu biti poslednje utočište sve do njegove neslavne smrti nekoliko meseci kasnije.

Iako je izgradnja Hitlerovog podzemnog skloništa u Berlinu završena još 1936. godine (tzv. „Forbunker“ odnosno „prednji bunker“), dodatni deo kompleksa (upravo „Firerbunker“) dozidan je naknadno, 1944. kada su se okolnosti promenile.

© AFP 2022 / TOBIAS SCHWARZModel „Firerbunkera“, izgrađenog 1944, u veličini 1:25. Eksponat na izložbi u Berlinu.
Sklonište i grob: Priča o Hitlerovom podzemnom bunkeru /foto/ - Sputnik Srbija
Model „Firerbunkera“, izgrađenog 1944, u veličini 1:25. Eksponat na izložbi u Berlinu.

U bunker, smešten osam i po metara ispod zemlje, ulazilo se kroz zgradu Rajhskancelarije. Sastojao se od tridesetak prostorija, uključujući Hitlerov privatni stan i konferencijsku salu u kojoj se sastajao sa svojim generalima.

© AFP 2022 / TOBIAS SCHWARZModel Hitlerove kancelarije unutar takozvanog „Firerbunkera“, u prirodnoj veličini. Eksponat na izložbi u Berlinu.
Sklonište i grob: Priča o Hitlerovom podzemnom bunkeru /foto/ - Sputnik Srbija
Model Hitlerove kancelarije unutar takozvanog „Firerbunkera“, u prirodnoj veličini. Eksponat na izložbi u Berlinu.

Strujom ga je snabdevao dizel generator. Sklonište je imalo i sopstveni izvor vode (bunar), kao i napredni sistem ventilacije. Ipak, budući da se objekat nalazio ispod gornje granice podzemne vode, bile su potrebne posebne pumpe za ispuštanje vode koja je prodirala unutra, a stalni problem predstavljala je i vlaga.

© AFP 2022 / TOBIAS SCHWARZNovinar na izložbi fotografija iz bunkera Adolfa Hitlera.
Sklonište i grob: Priča o Hitlerovom podzemnom bunkeru /foto/ - Sputnik Srbija
Novinar na izložbi fotografija iz bunkera Adolfa Hitlera.

Pored Hitlera i Eve Braun, u bunkeru su poslednje dane rata provodili i šef Kancelarije Nacističke partije Martin Borman, ministar propagande Jozef Gebels i njegova porodica, kao i dodatno osoblje — lekari, sekretarice i slično.

Nakon što je Crvena armija pokrenula ofanzivu na Berlin, Hitler više nije napuštao svoj bunker. Na kraju je u njemu izvršio samoubistvo.

© AP Photo / MARKUS SCHREIBERInformativna tabla o „Firerbunkeru“ u Berlinu
Sklonište i grob: Priča o Hitlerovom podzemnom bunkeru /foto/ - Sputnik Srbija
Informativna tabla o „Firerbunkeru“ u Berlinu

Danas samo informativna tabla postavljena u blizini područja na kom se nalazio bunker nacističkog lidera svedoči o njegovom postojanju, pošto je kompleks postepeno srušen i zatvoren.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pogledajte još:

Karikatura: Nacistički demon, zarobljen u jami koju je sam iskopao

► Hitler je mrtav, javlja Žukov Staljinu

► Tajna operacija „Arhiv“ — kakva je sudbina Hitlerovih posmrtnih ostataka

► O ovome se ne govori: Sa čime se Crvena armija suočila prilikom napada na Berlin

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala