- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija se bavila hipersoničnim oružjem zbog američkog PRO sistema

© Foto : Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaHipersonična raketa "Kinžal"
Hipersonična raketa Kinžal - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Moskva je bila prinuđena da razvije hipersonično oružje, znajući da će američki protivraketni sistem biti usmeren na Rusiju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Bili smo prinuđeni da se bavimo hipersoničnim oružjem, jer smo dobro znali da američki protivraketni odbrambeni sistem neće biti usmeren protiv Severne Koreje i Irana, već protiv Ruske Federacije, a potom i Kine“, rekao je ministar u intervjuu za italijansku TV kompaniju „Medijaset“.
Prema njegovim rečima, Rusiji je bilo potrebno oružje koje garantovano može da savlada protivraketnu odbranu.
„U suprotnom, zemlja koja poseduje protivraketnu odbranu i ofanzivno oružje može doći u iskušenje da izvrši prvi udar u nadi da će odgovor biti odbijen sistemima protivraketne odbrane“, objasnio je ministar.
Kako je naveo, predsednik Vladimir Putin je, govoreći nedavno o tome da Rusija ima oružje koje niko drugi nema, imao u vidu najnovije perspektivno hipersonično naoružanje.
„To je svima dobro poznato. Predsednik Putin je još pre tri godine, prilikom svog redovnog obraćanja Saveznoj skupštini Rusije, predstavio nove proizvode. Pre svega hipersonične“, odgovorio je Lavrov na pitanje šta je predsednik mislio pod „neviđenim oružjem“.
Lavrov je dodao da su Sjedinjene Američke Države prekinule dijalog sa Rusijom o strateškoj stabilnosti, gde je trebalo da se razgovara o hiperzvučnim sistemima.
„Bili smo čak spremni da razgovaramo sa SAD da sporazum o strateškoj stabilnosti, koji će zameniti sadašnji Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, uključi i diskusiju o tim novim sistemima koji su se pojavili, koji će se tek pojaviti i mogu postati predmet rasprave. Sada su Amerikanci prekinuli sve te pregovore. Oslanjaćemo se na sebe“, zaključio je Lavrov.
Ranije je predsednik, govoreći na Savetu zakonodavaca Rusije izjavio da, ako neko želi da se umeša u situaciju u Ukrajini spolja i stvara stratešku pretnju za Rusiju, uzvratni udari ruske strane biće munjeviti. On je naglasio da Rusija ima za to sve instrumente, čime se sada niko drugi ne može pohvaliti.
Lansiranje rakete Sarmat iz kosmodroma Pleseck - Sputnik Srbija, 1920, 20.04.2022
RUSIJA
Uspešno lansirana raketa "Sarmat"; Putin: Da se zamisle oni koji nam prete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala