- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvati podigli „migove“, obeležavaju akciju „Bljesak“

© Tanjug / ADMIR BULJUBASICZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
Pratite nas
Polaganjem venaca i paljenjem sveća kod spomen-obeležja „Kristalne kocke vedrine“ predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković odali su danas počast hrvatskim učesnicima u operaciji „Bljesak“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Svečanost obeležavanja godišnjice počela je bdenjem koje je izveo orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. U 9 časova državni vrh položio je vence i zapalio sveće na spomen-obeležje „Kristalna kocka vedrine“.
Po polaganju venaca intonirana je hrvatska himna, usledili su čitanje imena poginulih i minut ćutanja, a potom su nad Okučanima preletela dva MiG-a Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, prenosi Indeks.
Svečanosti u Okučanima, među ostalima, brojni članovi vlade, saborski zastupnici, pripadnici hrvatske vojske i drugi.
Nakon centralne ceremonije komemoracije predsednik Zoran Milanović dao je izjavu.
„Ovo je velika pobeda Hrvatske vojske, jedna u nizu onih koje su usledile nakon pokušaja atentata i razaranja Vukovara krajem 1991. godine. Nekoliko sedmica kasnije HV je preuzela inicijativu, želim to da istaknem jer smatram da je važna, koju nije izgubila do kraja rata“, rekao je Milanović.
Danas se navršava 27 godina od kada su Oružane snage Hrvatske u akciji „Bljesak“ sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN, proterale 15.000 Srba, dok su 283 osobe ubijene ili se vode kao nestale, među kojima 56 žena i osmoro dece do 14 godina.
Od ukupnog broja žrtava, do sada je rasvetljena sudbina 165 osoba. Kao nestali, još se vodi 118 osoba, od kojih je 51 civil, uključujući i 23 žene.
Godišnjica „Bljeska“: Ni posle 20 godina niko nije kažnjen - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SRBIJA
U Beogradu služen parastos ubijenim Srbima iz Zapadne Slavonije
Srbi iz Zapadne Slavonije obeležili „Bljesak“ - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
REGION
Obeleženo 27 godina od egzodusa Srba u akciji „Bljesak“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala