Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Srbija jača avijaciju

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić u obilasku jedinica Vojske Srbije na aerodromu Batajnica
Aleksandar Vučić u obilasku jedinica Vojske Srbije na aerodromu Batajnica - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da bi do kraja ove ili početkom sledeće godine Srbija mogla da dogovori nabavku francuskih „rafala”, dok se tek očekuju pregovori sa britanskom stranom o nabavci „tajfuna”, dodajući da je kineski FK-3 kupljen po povoljnoj ceni, ističući da je to odvraćajuće naoružanje za sve potencijalne agresore.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Batajnici o nabavci „rafala” i „tajfuna”, rekao da se već duže vreme pregovara o kupovini 12 francuskih „rafala”.

„Verujem da ćemo do kraja godine najkasnije sledeće početkom biti spremni da dogovorimo tu nabavku, da li ‘6 plus 6‘ ili 12 potpuno novih aviona. Verujem da će biti 12 novih”, rekao je Vučić.

Takođe, dodao je da se tek razgovara, a očekuju se pregovori sa britanskom stranom oko kupovine „tajfuna”, te da bi i u tom slučaju trebalo nabaviti celu eskadrilu, što je 12 do 14 komada.
„Videćemo kako će pregovori da teku”, rekao je Vučić.
Ponovio je da se razmišlja o lovačkim bombarderima poput kineskog L-15, ali da se o tome uopšte nije ušlo u pregovore sa kineskom stranom.
Na pitanje koliko je plaćen kineski sistem FK-3, te da li se planiraju nove nabavke tog oružja, Vučić je rekao da je kupljeno koliko je bilo potrebno.
„To je ono što smo naručili 2019. godine, to smo kupili, za naš novac i obezbedili dovoljno da čuvamo i naše nebo i da nam javni dug u odnosu na BDP ne pređe 60 odsto. Kada budemo imali još para, kupićemo još, za sada nemamo mogućnosti”, rekao je Vučić.
Kada je reč o ceni, naveo je da cena bila „onako kako je dogovoreno”.
„Kada mi budete pokazali vojsku koja to tako saopšti, saopštićemo i mi”, ukazao je Vučić da se o ceni ne govori, navodeći da je svakako bilo povoljna.
„Tri do četiri puta je jeftinije u odnosu na sisteme takvog kvaliteta. Bila je to dobra ponuda kineskih prijatelja i drago mi je što su građani Srbije ponosni na oružje i oruđe koje ne može nikoga da ugrozi nego sluči da čuvamo svoju zemlju”, rekao je predsednik Srbije, prenosi Tanjug.
On je ukazao da je to oružje koje se ne koristi na tuđoj, već na sopstvenoj teritoriji, i deluje odvraćajuće prema potencijalnim agresorima.
Za sve one koji su, kaže, govorili da tom nabavkom postajemo problem u rejonu, kaže da je „sit takvih besmislica”.
„Toga ‘sad će mali Putin nekoga da napadne'… Lagali su svaki put o tome. Srbija će da čuva mir i stabilnost, nastaviće to da čini, ali nikome neće da dozvoli da bude džak za udaranje, kao do pre nekoliko godina”, zaključio je Vučić.
Prikaz Štit 2022 na batajničkom aerodromu - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
SRBIJA
„Panciri“, „pegazi“, FK-3, „migovi 29“: „Štit 2022“ na batajničkom aerodromu /video, foto/
Kineski PVO FK-3  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
SRBIJA
Šta sve može FK-3: General Vojske Srbije o novom PVO sistemu koji je nabavljen iz Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala