Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta sve može FK-3: General Vojske Srbije o novom PVO sistemu koji je nabavljen iz Kine

© Foto : Skrinšot/jutjub/CroArmForKineski PVO FK-3
Kineski PVO FK-3  - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Sistem FK-3, koji je nedavno stigao iz Kine, predstavlja značajan doprinos našem sistemu PVO, reč je savremenom raketnom sistemu savremenog dometa koji ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike i borbene mogućnosti, kaže brigadni general Tiosav Janković, komandant 250. raketne brigade za protivvazdušna dejstva Vojske Srbije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Sistem FK-3 efikasno uništava avione, helikoptere, krstareće rakete, ali i visokoprecizne projektile vazduh-zemlja velikih brzina, malih dimenzija i malih odraznih površina“, naveo je generalJanković.
Prema njegovim rečima, ovaj sistem, koji će biti prikazan na smotri najnovijeg naoružanja Vojske Srbije na batajničkom aerodromu, ima i izuzetnu sposobnost zaštite od elektronskog ometanja, može da gađa šest ciljeva u vazdušnom prostoru istovremenoi da vodi 12 raketa.
Janković je istakao da najveći napredak predstavlja činjenica da ima veliku zonu uništenja, domet po daljini do 100 kilometara i po visini do 27 kilometara.
„Ako ovo uporedimo sa sistemima koje smo do sada imali u naoružanju, čiji je domet do 20, 25 kilometara, jasno je kako sistem PVO dobija na kvalitetu. Raketni sistem FK-3 donosi moć odvraćanja od ugrožavanja iz vazdušnog prostora, a u slučaju istog ima sposobnost neutralisanja svih pretnji“, naveo je brigadni general.
Kako je rekao, dolazak jednog ovakvog sredstva predstavlja veliki izazov za vojsku i snažan moralni podstrek.
„Artiljerijsko-raketni sistem „pancir S1“ je jedan od najboljih u svojoj klasi, među sistemima malog dometa, ima izuzetne taktičko, tehničke karakteristike, takođe i „mistral“. U paleti zadataka koje "pancir" izvršava postoji i zadatak neposredne protivvazdušne odbrane, odnosno zaštite raketnih sistema srednjeg i velikog dometa“, kaže Janković.
Napomenuo je da postoje svi uslovi da svi naši raketni sistemi funkcionišu uvezano.
Preporučio je posetiocima „Štita 2022“ na aerodromu Batajnica da pogledajui modernizovane „NEVA M1T“ sisteme i „kubm2“, „strelu 10“, mobilnu platforma MTU4 sa lanserima „šilo“, odnosno „igla“, „pasars“, prenosi RTS.
 Aleksandar Vučić na kineskom štandu tokom obilaska Sajma naoružanja i vojne opreme  Partner 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 12.04.2022
SRBIJA
Pojačanje iz Kine uzburkalo duhove na Zapadu: Kako je FK-3 postao čuvar srpskog neba?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala