- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusiju neće uspeti da oslabe

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini doprinos je procesu oslobađanja sveta od neokolonijalnog jarma Zapada baziranog na rasizmu i kompleksu isključivosti, ocenio je ruski ministar. On poručuje da Rusiju neće uspeti da oslabe.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, sve one koji vode samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku Zapad pokušava da pritiska na najgrublji mogući način.
„I to ne samo Rusiju. Vidimo i tzv. ‘blokovski mentalitet’u Azijsko-pacifičkom regionu … U duhu arhaične ‘doktrine Monro’ Amerikanci pokušavaju da diktiraju na koji način i po kojim standardima će živeti u Latinskoj Americi… Takav je i konstantan pritisak na Belorusiju. Spisak može da se nastavi“, rekao je Lavrov za kinesku novinsku agenciju Sinhua.
On je dodao da rusofobska orijentacija Zapada nije ničim opravdana i nema perspektivu, Rusiju neće uspeti da oslabe, situacija se već stabilizuje.
„U Sjedinjenim Državama, Kanadi, zemljama EU ne kriju ciljeve ‘gušenja’ naše ekonomije, blokiranja daljeg razvoja zemlje… Očigledno je da rusofobski kurs ničim ne može da se opravda i on nema perspektivu. Kao što je rekao predsednik Vladimir Putin, Rusija je taj pritisak izdržala. Sada se situacija stabilizuje, mada nisu svi rizici prošli. U svakom slučaju neće uspeti da nas oslabe“, istakao je Lavrov.
Ruski ministar kaže i da vladajući krugovi na Zapadu nisu zabrinuti zbog toga što antiruske sankcije nanose štetu običnim građanima njihovih država i zbog toga što se u mnogim zemljama ekonomska dinamika pogoršava, a inflacija i nezaposlenost su u porastu.
On je ukazao da je Zapad spreman da dovede u opasnost energetsku i prehrambenu bezbednost čitavih regiona sveta zbog sankcija Rusiji.
„U cilju ostvarivanja geopolitičkih ambicija Zapad je spreman da ugrozi energetsku i prehrambenu bezbednost čitavih regiona sveta. Inače čime bi mogao da se objasni talas antiruskih sankcija koji je Zapad pokrenuo sa početkom ruske operacije koji ni ne misle da zaustave?“, rekao je ministar.
Moskva će, s druge strane, kao odgovorni član međunarodne zajednice savesno ispunjavati obaveze po pitanju isporuka energenata, đubriva, poljoprivrednih proizvoda.

Pregovori sa Ukrajinom

Rusija se zalaže za nastavak pregovora sa Ukrajinom bez obzira na to što je taj proces složen, ističe Lavrov.
On je naglasio da „ratnička retorika i podstrekačko ponašanje zapadnih pokrovitelja Kijeva“ ometa rusko-ukrajinske pregovore.
„Oni (zapadne zemlje) faktički podstiču Kijev da ‘ratuje do poslednjeg Ukrajinca’, pumpajući zemlju naoružanjem i šaljući tamo plaćenike. Želim da ukažem da ukrajinske specijalne službe realizovale uz pomoć Zapada krvavu provokaciju u Buči, kako bi se iskomplikovali pregovarački proces. Uveren sam da će sporazum biti moguće postići tek onda kada u Kijevu budu počeli da se rukovode interesima ukrajinskog naroda a ne interesima savetnika izdaleka “, rekao je on.
On dodaje da se pregovori odvijaju praktično svaki dan putem video-veze i delegacije diskutuju o nacrtu mogućeg sporazuma u kojem mora da se fiksira stalna neutralnost Ukrajine, garancije bezbednosti Ukrajine, njen nenuklearni status a na dnevnom redu je i pitanje ukidanja sankcija.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Putin: Ako se neko umeša u situaciju u Ukrajini - udar će biti munjevit
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala