- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Mladi lavovi su u opasnosti – stigli su još mlađi!

© AP Photo / Frank Franklin IIKarlos Alkaras
Karlos Alkaras - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Nakon što je Holger Rune, 18-godišnji teniser, eliminisao Aleksandra Sašu Zverereva, trećeg tenisera sveta, u drugom kolu turnira u Minhenu jasno je stavio do znanja ono što je njegov vršnjak Karlos Alkaras nagovestio. Posle „mlađe generacije“ pojavila se još mlađa i deluje još opasnija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Kada su Danil Medvedev, Stefanos Cicipas i Saša Zverev počeli da se nameću i prave probleme „velikoj trojci“ prozvani su „mlađom generacijom“ jer su desetak godina mlađi od velikih šampiona Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera.
Dok su postajali slavni, probijali se na teniski vrh i bili na vrhuncu nisu ni slutili da će već tako brzo stići još mlađi teniseri koji će njima praviti probleme na terenu.
Prethodne sezone u Australiji se pojavio dečak od 17 godina koji je prošao tri kvalifikaciona meča i plasirao se u drugo kolo prvog Grend slema u godini, čime je skrenuo pažnju na sebe.
Nešto kasnije, ista crna kosa i preplanuli ten bili su viđeni na pariskoj šljaci, gde je isti mladić ponovo prošao kvalifikacije i stigao do treće runde Rolan Garosa. Mladić se zvao Karlos Alkaras i tek se spremao da postane punoletan, a već je bio 97. reket planete.
Španija je bila oduševljena što je dobila „novog Nadala“ koji po stilu igre nimalo nije ličio na Rafu, ali ih je povezivala šampionska nit.
Kao 55. teniser sveta stigao je mladi Alkaras na US open gde je pobedio Stefanosa Cicipasa, trećeg tenisera sveta posle drame u pet setova i kasnije došao do četvrtifnala turnira u Njujorku.
Alkarasov talenat ili Cicipasov pad? I da je druga opcija bila slučaj talenat momka iz Španije bio je neosporiv, a pogotovo je predstavljao podstrek kolegama koji su takođe mlađi da mogu i oni da budu šampioni.
Na kraju godine Karlos je osvojio trofej na završnom Mastersu za mlađe generacije u zakoračio u sezonu kao ime od koga se mnogo očekuje.
Očekivanja je počeo da ispunjava već u Rio de Žaneiru gde je došao do titule i gde je prethodno u četvrtfinalu eliminisao Matea Beretinija, šestog tenisera sveta.
Rafaelu Nadalu uzeo je set u polufinalu Indijan Velsa i iako nije pobedio zavredeo ogromno poštovanje kod sunarodnika koji je vlasnik 21. Grend slem trofeja.
Kao da je susret sa Nadalom Alkarasu bio posebna motivacija jer je na isti dan kada i Rafa pre 17 godina uašo u top deset.
Postao je šampion Mastersa u Majamiju gde je ponovo savladao Stefanosa Cicipasa, tenisera „mlađe genracije“ od koga je još mlađi.
Da će definitivno prethodno veliki talenat, a danas peti reket sveta biti u problemu Alkaras je zapečatio u Barseloni gde je Grka ponovo eliminisao u četvrtfinalu i na tom mestu došao do treće titule u sezoni.
I taman kada se činilo da bi Medvedev, Cicipas i Zverev trebalo da se plaše samo mladog Španca i da to nije tolika opasnost za njihovo „preuzimanje“ trona od „velike trojke“ u Minhenu se pojavio Holger Rune.
Tek punoletni teniser iz Danske takođe je bio učesnik završnog Mastersa za mlađe generacije i prethodne sezone pokazivao raskošan talenat čija se „eksplozija“ čekala.
Mladi Rune čekao je svoju priliku sa dokazivanjem i dobio je u Minhenu gde je žreb odlučio da se već u drugom kolu sastane sa trećim teniserom sveta, Sašom Zverev.
Umesto straha imao je motivaciju i eliminisao Nemca koji je igrao u svojoj zemlji, pred svojom publikom, kao prvi nosilac turnira.
Posle Cicipasa i Zverev je dobio glavobolju od mlađih kolega koji su im definitivno poremetili planove.
Iako su se čvrsto pozicionirali na teniskom vrhu, mladi igrači mogli bi da uzdrmaju Cicipasa i Zvereva, a možda i Medvedeva, jer doskorašnja „mlađa generacija“ očigledno nije u najboljoj formi, sklona je nervozi i daleko od svog najboljeg tenisa.
Dolazak još jednog novog teniskog talasa Cicipasu i Zverevu nagovestio je tada takođe 18-godišnjak Janik Siner.
Iako trenutno ne igra na najvišem nivou, Italijan zauzima visoku 12. poziciju na ATP listi, a do nje je došao nakon što je zablistao 2020. godine.
Siner je najpre te sezone savladao Cicipasa na Mastesu u Rimu u drugom kolu, dok je samo nedelju dana kasnije eliminisao Zvereva u osmini finala Rolan Garosa.
Upalio je tada alarm Italijan, a Alkaras dve sezone kasnije aktivirao bombu koja je ekslodirala i u najlepšem svetlu predstavila novu tenisku generaciju.
Uneli su svežinu, lepotu i raskoš i mladost u beli sport, ali ostaje da vidimo da li će i dalje mladi, ali ne najmlađi Cicipas i Zverev imati odgovor.
Najbolje se trenutno drži Danil Medvedev, koji je na kratko bio i najbolji na svetu. Ruski as sa Alkarasom se sastao samo jednom prošle godine na Vimbldonu i ubedljivo slavio, međutim videćemo hoće li uspeti da pruži otpor ovogodišnjem Karlosu ukoliko dođe do njihovog duela.
Španski teniser Rafael Nadal - Indijan Vels - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SPORT
Kralj se vraća u svoj grad – čekaju ga Novak i novo „špansko čudo“
Novak Đoković i Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SPORT
Đokovićevo udruženje se oglasilo povodom hajke na Ruse i Beloruse
Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SPORT
Medvedev posle operacije odmah na terenu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala