- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Iz Alpa isplivao fosil star oko 205 miliona godina

© Foto : screenshot/National GeographicIhtosaurus
Ihtosaurus - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Morski mesožder star 205 miliona godina, čiji fosilni zub je nađen u Švajcarskim Alpima je možda bila najveća životinja koja je ikada živela na našoj planeti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Otkriveni fosilizovani zub je pripadao retkoj i misterioznoj vrsti džinovskog ihtiosaurusa – morskog reptila koji je jeo meso i plovio svetskim morima tokom perioda kasnog trijasa, pre oko 205 miliona godina.
Iako kruna zuba delimično nedostaje, koren fosilnog očnjaka je dvostruko širi od bilo kog drugog poznatog zuba ihtiosaurusa, kako se navodi u novoj studiji, objavljenoj 28. aprila u „Časopisu za paleontologiju kičmenjaka“ (Journal of Vertebrate Paleontology).
Pošto naučnici imaju samo pola zuba na kojem bi mogli da zasnuju svoja istraživanja, nemoguće je reći da li je drevni morski reptil bio pravi levijatan ili jedno od mnogih morskih čudovišta slične veličine koja su vladala morima tokom trijasa, rekli su istraživači.
„Teško je proceniti da li je zub pripadao velikom ihtiosaurusu sa džinovskim zubima ili džinovskom ihtiosaurusu sa zubima prosečne veličine“, rekao je u saopštenju vodeći autor studije P. Martin Sander sa Univerziteta u Bonu u Nemačkoj.

Čudovišta iz dubine

Ihtiosaurusi – čije ime u prevodu znači „riba-gušter“, pojavili su se tokom perioda srednjeg trijasa (pre oko 252 miliona do 201 milion godina) nedugo nakon što je veliko Permsko-trijasko izumiranje izbrisalo otprilike 95 odsto života u okeanima.
Vodeni gmizavci su se veoma dobro snalazili u ovim promenljivim morima. Naučnici tvrde da su ihtiosaurusi u roku od oko 5 miliona godina od svog pojavljivanja, postali ogromni i dominirali su svim svetskim okeanima.
Najveći poznati ihtiosaurus je šastasaurus sikanijensis — stvorenje nalik kitu koje je bilo dugačko do 21 metar, a verovatno i duže. Poređenja radi, savremeni plavi kitovi su dugački uglavnom između 24 i 30 metra; dok je, prema podacima Američkog muzeja prirodne istorije, kralj mesoždera tireks u proseku bio dugačak oko 12 metara.
Mnogi veliki ihtiosaurusi, uključujući ogromnog šastasaurusa, izgleda da su tokom godina postali vrhunski grabljivci bez ikakvih promena na zubima.
Kada su naučnici otkrili jedan veliki fosilni zub ihtiosaurusa u formaciji Kesen u švajcarskim Alpima na 2.800 metara visokoj stenskoj formaciji, koja je za vreme trijasa bila na morskom dnu – to je bilo nešto potpuno neočekivano.
Istraživači su u novoj studiji detaljno analizirali taj fosilni zub, zajedno sa velikim rebrima i pršljenom ihtiosaurusa – fosilima otkrivenim u istoj alpskoj formaciji između 1976. i 1990. godine. Kako bi se procenila veličina i vrsta novih primeraka, tim je uporedio uzorke kostiju sa drugim džinovskim fosilima ihtiosaurusa sa potpunijih skeleta, piše Nacionalna geografija.
Sa širinom od oko 60 milimetara u korenu i 100 milimetara visine, mereći od korena do slomljenog kraja krune, fosilni zub je dvostruko širi od bilo kog poznatog zuba himalajasaurusa, rekli su istraživači.
Jedinstveni uzorak dentina – tvrdog tkiva koje čini većinu zuba reptila i sisara – dokazuje da je zub pripadao ihtiosaurusu, ali njegova izuzetna veličina ne odgovara nijednoj poznatoj vrsti. Ako je telo stvorenja bilo značajno veće od himalajasaurusa, kao što zub sugeriše, onda bi to značilo da su naučnici otkrili najvećeg ihtiosaurusa do sada.
Takođe, rebra i pršljenovi iz formacije Kesen neki su od najvećih fosilnih ostataka ihtiosaurusa te vrste ikada otkrivenih u Evropi. Čini se da zub, rebra i pršljen pripadaju različitim vrstama ihtiosaurusa i izgleda da je svaki to troje bio ogroman.
„Ovi džinovski ihtiosaurusi iz kasnog trijasa očigledno su bili među najvećim životinjama koje su ikada naseljavale našu planetu“, napisali su istraživači.
Međutim, s obzirom da je od svakog primerka ostalo samo nekoliko kostiju, nemoguće ih je pouzdano kategorisati u određenu vrstu. Mere kostiju takođe mogu biti netačne, jer je nekoliko fosila zgnječeno, najverovatnije tokom pomeranja tektonskih ploča koje su podizale Alpe iz mora tokom stotina miliona godina.
Za sada, istraživači su tri primerka pripisali porodici šastasauridae – istoj porodici kojoj pripadaju divovi šastasaurus, šonisaurus i himalajasaurus.
Pterosaurus, čiji je fosil, star oko 170 miliona godina, pronađen na škotskom ostrvu Skaj - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Otkriven najveći pterosaurusu iz doba jure /foto/
Krokodil - Sputnik Srbija, 1920, 16.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Krokodil ubica dinosaurusa: Otkriveni ostaci neobičnog predatora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala