- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski predsednik zaigrao „ruski rulet“ sa NATO

© Tanjug / FOTO HINA/DANIEL KASAPHrvatski predsednik Zoran Milanović
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 30.04.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanoviću uslovio je glasanje za ulazak Finske i Švedske u NATO promenom izbornih zakona u BiH, kako bi bosanski Hrvati mogli da dobiju svog izvornog predstavnika. Milanović ovim želi da pokaže da je Hrvatska „igrač“ u regionu, ali i da iskoristi pogodan trenutak da reši hrvatsko pitanje u BiH.
Profesor međunarodnog prava Miloš Šolaja podseća da Milanović često svojim izjavama iskače iz okvira hrvatske spoljne politike, pa s toga i nije previše začuđen ovakvom njegovom izjavom, iako ona izgleda kao „ruski rulet“.

(Ne)očekivan potez Milanovića

„Sam ovaj postupak nije baš očekivan iako Hrvatska kao zemlja članica NATO ima pravo na to jer se odluke donose konsenzusom, tako da sa te strane to može da deluje kao pretnja, ali ne možemo zaboraviti da sam Milanović ipak ne predstavlja Hrvatsku,“ napominje Šolaja.
Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, on nije siguran da će Milanović dobiti saglasnost od hrvatskog parlamenta koja je neophodna za ovakve poteze.
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
REGION
Milanović brani Švedskoj i Finskoj da uđu u NATO dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH
„Zato je teško poverovati da će Hrvatska igrati na takve međunarodne odnose posebno u sred ove krize u Ukrajini. A sa druge strane čini se da Milanović ovu izjavu želi da iskoristi za minimum tri stvari,“ veruje naš sagovornik.

Mimo spoljne politike Hrvatske

Prva stvar je, smatra Šolaja, da Milanović želi da pokaže da vodi politiku koja se bavi i interesima Hrvata u BiH i zaštitom njihovog položaja i svime što se pod tim podrazumeva.
„Drugo je da pokaže da je to jedno veoma važno pitanje i da međunarodna zajednica treba o tome da povede računa. Na primer, i ove nedelje su Bošnjaci, odnosno SDA, bojkotovali sednicu Doma naroda BiH, zbog čega nije prošao predloženi izborni zakon po kome bi bio moguć izbor realnog hrvatskog predstavnika u institucije, a ne nametnutog koga biraju Bošnjaci,“ napominje Šolaja.
Po njegovom mišljenju, treći razlog zbog koga se Milanović ovako otvoreno obratio NATO je verovatno pokušaj da pokaže da Hrvatska igra značajnu ulogu u regionu.

Oštre reči hrvatskog predsednika

Milanović je, inače, od početka rusko-ukrajinske krize bio protiv toga da hrvatski vojnici u okviru NATO trupa učestvuju u tim borbama, zbog čega je bio suptilno prozvan od strane čelnika NATO-a.
Apropo ove situacije, osim što je faktički prozvao NATO, komentarišući najavu ulaska Finske i Švedske, rekao je da se o tome može razgovarati, ali da to smatra „vrlo opasnom avanturom, napominjući da je Finska udaljena samo 50 kilometara od Sankt Peterburga. Milanović je upitao i da li je Hrvatima Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH?“:
„Što se mene tiče, dok se ne reši pitanje izbornog zakona, dok Bakir Izetbegović ne bude nateran da ga promeni, Sabor ne sme ratifikovati ničiji pristup u NATO“, poručio je Milanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala