- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milanović brani Švedskoj i Finskoj da uđu u NATO dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH

© Tanjug / HINA/DAMIR SENCARZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok ne bude promenjen izborni zakon u BiH i da do tada hrvatski parlament, kako je naveo, „ne sme da ratifikuje bilo čiji pristup NATO-u“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Milanović je novinarima u Zagrebu rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali da to smatra „vrlo opasnom avanturom“, prenose Novosti.
On je podsetio na to da formalno o ulasku tih zemalja u NATO ne može odlučiti sam, ali smatra to „vrlo opasnim šarlatanstvom".
„Ići korak dalje i u to uvlačiti Finsku, koja je 50 kilometara od Sankt Peterburga, mislim da je to opasno šarlatanstvo. Međutim, ne možemo reći ne. Nama je Finska važnija od Hrvatske i Hrvata u BiH, je l'?“, upitao je Milanović i dodao:
„Što se mene tiče, nek uđu u NATO, nek pikaju besnog medveda penkalom u oko. Ali dok se ne reši pitanje izbornog zakona, dok Bakir Izetbegović ne bude nateran da promeni Izborni zakon, sabor ne sme ratifikovati ničiji pristup u NATO“, rekao je šef hrvatske države.
On je to nazvao „istorijskim srebrnim metkom“.
„Meni je žao što se to slama na uzornoj državi kao što je Finska, voleo bih da oni nas podrže u našim problemima“, rekao je Milanović.
Balkanu „stop“, a Fincima ulazak „preko noći“, konstatovao je Milanović i istakao da je situacija u kojoj se nalazimo „grozna“, u kojoj Bugarska i Rumunija ne mogu u Šengen, Severna Makedonija i Albanija ne mogu da otpočnu pristupne pregovore s EU, „(tzv.) Kosovo nije priznato, dok Finska može preko noći u NATO“.
„Hoćete u NATO? Nema problema, taman imamo dovoljno vremena. Za Finsku je to vitalno pitanje, i za nas je hoće li u Hercegovini hrvatskog predstavnika birati Hrvati. E sad će to čuti ljudi koji inače ne bi čuli. Jer ovoga je dosta“, kazao je Milanović.
Rekao je i da Hrvatska ne traži da Finska ili Švedska promene ime u Ikea, nego da samo kažu Amerikancima da se ovo reši.
„Za mene je to vitalan nacionalni interes države, nacije i naroda. Da BiH bude uređena država. Onda će Zagreb navijati da BiH bude u EU“, naveo je Milanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala