- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ukradena kolekcija „Skitskog zlata“ vraćena ukrajinskom muzeju u Melitopolju

© Sputnik / Sputnjik / Uđi u bazu fotografijaSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Stotine vrednih eksponata, uključujući i kolekciju „Skitskog zlata“, vraćena je muzeju u ukrajinskom gradu Melitopolj nakon što je ukradena u vreme prethodne vlade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Nestala relikvija, koju su hteli da prokrijumčare na teritoriju zapadne Ukrajine, otkrivena je nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

„Zahvaljujući vojnoj administraciji, kao i radnicima u muzeju, pronađena je velika kolekcija koja je nestala iz muzeja u periodu vladavine starog rukovodstva. U fond muzeja je vraćena velika kolekcija Skitskog zlata, impozantna kolekcija sovjetskog i nemačkog oružja velike istorijske vrednosti“, rekao je Sputnjiku vršilac dužnosti direktora muzeja Evgenije Gorlačev.

Procenjuje se da je ukupna vrednost blaga veća od 500.000 dolara.
Holandski sud je ranije doneo odluku da „Skitsko zlato“, oko 2.000 artefakata iz krimskih muzeja, bude predato na čuvanje Kijevu do „stabilizacije situacije na Krimu“.
Na odluku suda da krimsko zlato koje je, pre nego što se Krim ujedinio s Rusijom, bilo pozajmljeno za izložbu amsterdamskom muzeju „Alard Pirson“ bude predato Ukrajini, reagovao je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski , koji je poručio da „Kijev uvek vraća svoje, da će prvo vratiti svoje zlato, a potom i Krim“, dok Moskva nastavlja svoju borbu za vraćanje svog blaga.
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Zlato razdora: Odluka holandskog suda stvara presedan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala