- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zlato razdora: Odluka holandskog suda stvara presedan

© SputnikSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Odluka suda u Amsterdamu o sudbini skutskog zlata sa Krima nosi isključivo politički karakter i ignoriše činjenice, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Rukovodeći se isključivo političkim motivima, holandske sudije su u potpunosti ignorisale neospornu činjenicu da je „skitsko zlato“ kulturno-istorijsko nasleđe naroda Krimskog poluostrva gde su bili i otkriveni navedeni artifakti i gde su se nalazili“, navodi se u komentaru Zaharove, objavljenom na sajtu ruskog MIP-a.
„Odluka Apelacionog suda Amsterdama stvara izuzetno opasan presedan koji potkopava poverenje muzejske zajednice u različitim državama i dovodi u pitanje dalju perspektivu međumuzejske saradnje, uključujući i između Rusije i Holandije. Žalosno“, naglasila je Zaharova.
Apelacioni sud u Amsterdamu doneo je odluku da Muzej „Alard Pirson“ treba da preda Kijevu „Skitsko zlato“, oko 2.000 artefakata iz krimskih muzeja, na čuvanje do „stabilizacije situacije na Krimu“. Međutim, Univerzitet u Amsterdamu je saopštio da će kolekcija i dalje ostati u Holandiji, sve dok Vrhovni sud ove zemlje ne donese konačnu odluku.
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2016
Sud u Amsterdamu: Skitsko zlato pripada Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala