- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska: Pojedine zapadne kompanije su pristale da plaćaju gas u rubljama, samo što ćute o tome

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Deo evropskih kompanija, koje uvoze prirodni gas iz Rusije, pristale su na šemu plaćanja koju je predložila Rusija, međutim o tome ne govore iskreno, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Zamolio bih vas da ne širite lažne informacije da navodno postoji zajednički stav Evropske unije, koji mi, Mađari, izbegavamo. To je laž, to nije tako, samo drugi nisu dovoljno pošteni, a međunarodni liberalni mediji gledaju kroz prste njihovom lukavom pristupu. Mi ne želimo da budemo lukavi, mi otvoreno govorimo o tom pitanju. Za nas je normalno da prirodni gas platimo tako da se on isporučuje“, rekao je Sijarto.

Kako je dodao, deo zapadnoevropskih kompanija,koje uvoze prirodni gas, postupa u skladu sa procedurom plaćanja gasa koju utvrđuje dobavljač, odnosno Rusija.
„Kako bismo i u budućnosti mogli da kupujemo prirodni gas, kompanije koje uvoze prirodni gas – ne zemlje, nego kompanije, treba da otvore dva računa u 'Gasprombanci', koja nije pod sankcijama, jedan u evrima ili dolarima i drugi u rubljama. I mi ćemo to uraditi, kao i drugi, naglašavam, kao i drugi. Dakle, nije istina da su drugi to odbili, oni jednostavno ne govore o tome tako iskreno iz raznih razloga, a međunarodni liberalni mediji ih u tome, naravno, podržavaju“, objašnjava mađarski ministar.
Sijarto je pojasnio šemu plaćanja gasa koju je predložila Rusija.
„Ispada tako da mađarska kompanija konvertuje isplatu za prirodni gas u evre, želeo bih da naglasim – u evre prebacuje isplatu za prirodni gas u 'Gasprombanku', zatim nalaže 'Gasprombanci' da ih konvertuje u rublje, onda ih prebacuje na račun u rubljama i odatle novac dobija 'Gaspromeksport'. To je preduzeće sa kojim smo sklopili sporazum o isporukama. Tako rade i drugi, ne želim da otkrivam tajnu“, rekao je Sijarto.
On je naglasio da se „prirodni gas može kupovati samo fizički“.
„Još nisam video da se stan može grejati političkim stavovima ili političkim izjavama“, prokomentarisao je Sijarto.
Ranije je premijer Mađarske Viktor Orban izjavio da je zemlja spremna da plaća ruski gas u rubljama, dok je Sijarto naglasio da se prekid isporuka iz Rusije u Bugarsku neće odraziti na tranzit u Mađarsku.

Plaćanje gasa u rubljama

Rusija je 24. februara započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije bez presedana protiv Rusije. Kao odgovor na zamrzavanje ruskih aktiva i zlatnih rezervi u inostranstvu ruski predsednik Vladimir Putin je naložio da zemlje koje su uvele sankcije moraju da plaćaju gas po novom principu - u rubljama.
U međuvremenu „Gasprom" je obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj, jer nisu izmirile obaveze na taj način. U Varšavi su prokomentarisali da je to samo ubrzalo njihovu raniju nameru da odustani od rusko gasa, a u Sofiji su istakli da neće pristati na ruske uslove i da će tražiti alternative.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
RUSIJA
Nemački političar predlaže: Nemačka da pusti u rad „Severni tok 2“, a Rusija da prihvati evro za gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala