- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Mi se ne igramo pojmom „nuklearni rat“, obuzdajte te ukrajinske i poljske činovnike

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Rusija ne smatra da se nalazi u ratu sa NATO, takav razvoj događaja bi povećao rizike od nuklearnog sukoba, što ne smemo dozvoliti, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Na žalost, osećaj je kao da NATO smatra da vodi rat protiv Rusije. NATO, SAD, evropski lideri, mnogo njih, uključujući lidere Velike Britanije, SAD, Poljske, Francuske, Nemačke i, naravno, šef evropske diplomatije Žozep Borelj – svi oni javno govore da predsednik Rusije Vladimir Putin mora da izgubi, da Rusija mora biti pobeđena. Kad neko koristi takve termine, moje mišljenje je da onda oni smatraju da vode rat protiv onoga ko bi trebalo da ga izgubi“, naglasio je.
Lavrov je takođe naglasio i da Rusija nikome ne preti nuklearnim ratom, već da razgovore o tome pokreću zapadne zemlje.

„Ne igra se Rusija rečima `nuklearni rat`. Da li se sećate kada je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski još u januaru rekao da je Ukrajina napravila grešku kada je odbacila svoj nuklearni status. Tada je on rekao i da bi Ukrajina trebalo da razmisli da uvede nuklearno oružje. Nedavno je i poljski premijer izjavio da će Varšava pozdraviti odluku da se na njenoj teritoriji razmesti nuklearno naoružanje, odnosno premeštanje američkih bojevih glava iz Nemačke u Poljsku. Mi se nikada ne igramo sa takvim opasnim pojmovima. Nikada. Mi moramo da budemo dosledni zajedničkoj izjavi `nuklearne petorke` da atomski rat ne sme da bude pokrenut. Međutim, Zapad bi trebalo da obuzda sve te poljske i ukrajinske činovnike koji ne vide opasnost u tim izjavama“, naglasio je Lavrov.

Operacija u Ukrajini će biti završena kad se ispune svi ciljevi

Specijalna operacija Rusije u Ukrajini biće završena čim budu ispunjeni svi zadati ciljevi, ponovio je Lavrov u intervjuu za televiziju „Al Arabija“.
Takođe je rekao i da Rusija ne koristi plaćenike u Ukrajini. „Sirijci imaju puno svojih problema, uveravam vas“, rekao je on.
Naveo je i da bi pregovori Moskve i Kijeva mogli da budu daleko uspešniji da je Ukrajina dosledna po pitanju svojih stavova.

„Kada bi ukrajinska strana bila fer po pitanju pregovora, kada bi poštovali te dogovore koje smo uspeli da napravimo, mi bismo nešto i postigli na pregovorima. Zaglavili smo se zbog njihove nedoslednosti jer stalno hoće da se igraju rata. Koliko mogu da razumem, imajući u vidu instrukcije Vašingtona, Londona i drugih prestonica, pregovori se neće ubrzati“, istakao je Lavrov.

Zapad jedva čeka da Rusija kapitulira zbog sankcija

Zapad ne može da dočeka trenutak da Rusija zamoli za oproštaj i kapitulira zbog sankcija, izjavio je Lavrov.
„Međutim, da bi neko poverovao u to da će talas sankcija uspeti da nas zaustavi, da zovemo nekoga upomoć i da molimo za oproštaj, onda bi taj neko trebalo da bude loš u planiranju i da ništa ne zna ni o spoljnoj politici Moskve, ni kako da sarađuje sa Rusijom“, naveo je on.
Lavrov je rekao i da su zapadne sankcije jedan od razloga zbog čega je nastala prehrambena kriza.

„Nije se ove godine desila kriza prehrambenih proizvoda, pogotovo ne pre dva meseca. Kriza je nastala pre nekoliko godina zbog više razloga, uključujući pandemiju korona virusa, ali i pogrešnih procena Zapada. Naravno da je trenutna situacija dodatno pogoršala stvari“, naglasio je.

Moldavija treba da razmisli o svojoj budućnosti

Šef ruske diplomatije je, odgovarajući na pitanje da li bi Moldavija trebalo da bude zabrinuta zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, rekao da ta zemlja treba da se zabrine zbog pokušaja da je uvuku u sastav NATO.

„Oni moraju da budu zabrinuti po pitanju sopstvene budućnosti jer ih uguravaju u NATO, a ja ne mislim da će to pomoći bezbednosti Moldavije. Ciljevi vojne operacije u Ukrajini su već saopšteni. Oni podrazumevaju zaštitu građana istoka Ukrajine od pretnji Ukrajine upućenih njima i Rusiji. To je to“, naglasio je on.

Aktivnosti biolaboratorija u Ukrajini moraju biti predmet istrage

Lavrov je rekao i da Rusija nema nikakve sumnje da bi aktivnost bioloških laboratorija u Ukrajini trebalo da budu predmet istrage.
„Mi ćemo nastaviti da insistiramo na tome. Hemijsko i biološko oružje biće tema na koju ćemo obraćati mnogo pažnje tokom dijaloga sa Amerikom“, rekao je.
Ruski šef diplomatije je rekao i da je neophodno insistirati na tome da oni javno objasne zašto su odbili da izvrše svoje obaveze po pitanju uništavanja hemijskog naoružanja, zbog čega su sazidali sve te biološke laboratorije i zbog čega ne daju saglasnost da se ta aktivnost javno proveri kao što to nalaže konvencija.

„Želimo transparentnost i insistiraćemo na tome da dobijemo sve te odgovore“, zaključio je Lavrov.

Većina partnera saglasni da plaćaju gas u rubljama

Većina ključnih partnera Rusije saglasni su da pređu na plaćanje gasa u rubljama, izjavio je Lavrov.

„Hoću da naglasim još jednom, nema nikakve razlike kojom valutom će oni plaćati gas. Ali to će se ubuduće vršiti preko banke, a ne Gasprom, zato što je Gasprom bio faktički opljačkan. Ako, međutim, određene zemlje odbiju da plate gas u rubljama, to znači da oni ne žele da mi dobijemo pare za naš proizvod. To je njihov izbor“, rekao je on.

Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2022
RUSIJA
Ne postoji ništa slično: Nuklearni ruski mač „Sarmat“ — raketa koja pogađa metu bilo gde na planeti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala