- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kongres SAD odobrio zakon o zajmu i najmu odbrambene tehnike za Kijev; Duma: Put ka dužničkoj jami

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Nacrt zakona koji predviđa uprošćavanje mehanizma za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i drugim zemljama Istočne Evrope je odobren većinom glasova u Predstavničkom domu SAD.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prethodno je Senat odobrio nacrt početkom aprila i sada još ostaje da ga potpiše američki predsednik Džozef Bajden.
Nacrt zakona o zajmu i najmu će uprostiti pružanje vojne pomoći Ukrajini. Između ostalog, on će privremeno ukloniti niz „zahteva koji se odnose na ovlašćenja predsednika za slanje odbrambene opreme Ukrajini ili drugim istočnoevropskim zemljama koje su izložene ruskoj invaziji“, navodi se u dokumentu na sajtu američkog Kongresa.
Nacrt zakona je predstavio je senator iz Teksasa Džon Kornin u januaru ove godine.
Odluku američkog Kongresa komentarisao predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin koji je naveo da ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski svoju zemlju gura u dužničku jamu.
„Motivi Vašingtona su jasni. Zakon o zajmu i najmu će nekoliko puta povećati dobit američkih vojnih korporacija. Tako je bilo i u periodu Drugog svetskog rata“, napisao je Volodin na Telegramu.


Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kolona Ruske vojne tehnike na rusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Zapad se razočarava u naoružavanje Ukrajine: Sume basnoslovne, a efekat daleko od očekivanog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala