- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski poslanik o izjavi premijerke Srbije: Srbija je kao ruska provincija, nije joj mesto u EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 29.04.2022
Pratite nas
Bugarski poslanik u Evropskom parlamentu Angel Džambaski komentarisao je izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić na temu prekida tranzita ruskog gasa kroz Bugarsku i nazvao je „gubernatorom ruske provincije Srbija“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pitanje tranzita ruskog gasa je prvobitno pokrenuto u Bugarskoj. Kada je „Gasprom“ objavio da prekida isporuku gasa Bugarskoj, bugarski premijer Kiril Petkov je izjavio da Vlada ponovo razmatra sve ugovore sa Rusijom, između ostalog i onaj koji se tiče tranzita ruskog gasa u Srbiju i Mađarsku.
Neki bugarski mediji su ocenili izjavu premijera kao nagoveštaj da Bugarska može da preduzme neke korake. Međutim, ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov je izjavio da zemlja neće prekidati tranzit gasa s obzirom na to da „Bugarska nije Rusija“.
Premijerka Srbije Ana Brnabić je, komentarišući pitanje o mogućnosti prekida tranzita gasa, izjavila da je nedopustivo da se razmatra takva mogućnost i da bi ta odluka bila neviđeni presedan.
„To bi značilo da ne postoji ugovor, nema utvrđenih obaveza, vladavine prava i da umesto toga vlada Divlji Zapad, a da se strani kamioni sa robom prisvajaju“, rekla je ona i dodala da bugarski problemi nisu srpski problemi.
Džambaski je premijerku Srbije nazvao „gubernatorom ruske provincije Srbija“, koja ne želi da se suprotstavlja „svojim gazdama“. On je naveo da će ukidanje gasa Bugarskoj imati posledice i za susede i pozvao premijerku Srbije da „izabere stranu“.

„Gospođo Brnabić, prošlo je vreme za dvostruke igre. Došlo je vreme da izaberete stranu. U slučaju da nastavite da se ponašate kao ruska provincija, vama onda nije mesto u Evropskoj uniji. Što se tiče gasa, ugovor je jednostrano prekršen i Bugarska će reagovati kako bude želela. Možda će tražiti kompenzaciju, a možda će i prekinuti isporuku gasa Srbiji, ako smatra da je to neophodno. Uveren sam da će tada naši problemi postati vaši“, izjavio je Džambaski.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom", isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama. Istovremeno, isporuka gasa Mađarskoj, kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, odvija se nesmetano.
Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Bugarski ministar: Nećemo prekidati tranzit ruskog gasa u druge zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala