- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zorana Mihajlović: Sve je poskupelo, realno je očekivati povećanje cene struje

CC0 / Pixabay / Distributivni centar
Distributivni centar - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer je trenutno najniža u Evropi i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu”, rekla je Mihajlovićeva, gostujući na RTS-u, saopštio je njen kabinet.
Nova cena, prema njenim rečima, mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za „Elektroprivredu Srbije“ (EPS) i za državu i za građane, „jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, jer je najvažnije preduzeće u zemlji”.
„Ministarstvo stoji uz EPS, mislimo da su zahtevi za povećanjem realni. Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu”, rekla je Mihajlovićeva.
Ona je, upitana o ceni gasa i Uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, rekla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da Vlada analizira stanje.
Mihajlovićeva je rekla da ima dovoljno svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, „jer se prethodnih godinu dana ozbiljno radilo na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedu računa i racionalnije koriste energiju”.
„Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju, ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza”, rekla je ona, prenela je „Politika“.
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 18.04.2022
Podkast
Šta regionalna berza struje donosi proizvođačima i kupcima električne energije | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala