- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Sandu: Ujedinjenje Rumunije i Moldavije samo uz podršku naroda

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Moldavije Maja Sandu
Predsednik Moldavije Maja Sandu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Ujedinjenje Moldavije sa Rumunijom moguće je samo ukoliko stanovništvo podrži ovu ideju, izjavila je moldavska predsednica Maja Sandu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ovo se može desiti samo uz podršku naroda. Kada narod kaže da to hoće, to će se i desiti. Za sada narod to ne želi ili ne postoji kritična masa ljudi koji podržavaju ovaj cilj“, rekla je Sandu za televiziju „Žurnal TV“, odgovarajući na pitanje kada bi moglo doći do ujedinjenja dve zemlje.
Prema lokalnom zakonodavstvu, takva pitanja treba da budu izneta na republički referendum.
Ranije je bivši premijer Moldavije Jurij Lanke rekao da bi ova zemlja trebalo da se ujedini sa Rumunijom kako bi dobila zaštitu NATO-a i Evropske unije od navodne vojne pretnje.
Rumunija je 1918. uvela trupe na teritoriju savremene Moldavije, a Savet teritorije koji je formiran u Kišinjevu glasao je za ujedinjenje sa susednom državom. Od juna 1940. godine teritorija Moldavije nije u sastavu Rumunije. Na teritoriji obe zemlje postoje pristalice ideje „unionizma“, odnosno ujedinjenja Rumunije i Moldavije likvidacijom ove druge kao posebne države. Prema istraživanjima javnog mnjenja, više od 50 odsto stanovništva Moldavije je protiv ujedinjenja sa Rumunijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala