- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ovo je mnogo veći lom nego što nam se čini: Emir Kusturica za Sputnjik o progonu svega ruskog

© Sputnik / Lola ĐorđevićEmir Kustrurica
Emir Kustrurica - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Ova hajka protiv jednog čitavog naroda me podseća na Kristalnu noć i na onaj period pre 1940. kada su Jevreji bili u sličnoj poziciji. Nadam se da će taj embargo na narod da se ukine onog trenutka kada i taj rat dobije svoju završnu fazu.
Ovako režiser Emir Kusturica otkriva za Sputnjik kako slogan ovogodišnjeg 15. Međunarodni filmskog i muzičkog festivala Kustendorf - „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ korespondira sa činjenicom da se ruska umetnost danas zabranjuje širom zapadnog sveta.
„Činjenica da se u 'Tajm' magazinu pojavi članak koji govori o tome da je Dostojevski kriv za ovo sve, jednostavno govori o mnogo većem lomu nego što se nama čini. A taj prelom duše, iako je u ovom evropocentričnom svetu prisutan, ogroman deo sveta uopšte ne uvažava. S tim što je ovaj glasniji, jači su megafoni, ali nemoguće je zatrti kulturu. To je jednostavno zaludan posao. I toliko će Dostojevski kako vreme bude odmicalo sve više i više biti u pravu“, poručuje Kusturica.
Režiser se osvrnuo i na polemiku koja se povela na društvenim mrežama oko fotografije srpske predstavnice na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije, Ane Đurić Konstrakte, na kojoj se vidi nameštaj u obliku slova „Z“, a koji su mnogi protumačili kao nedvosmislenu podršku ruskoj vojsci u Ukrajini.
„Sve je to deo te Kristalne noći. To su kristalni dani koji su duži od te noći. I u tim kristalnim danima se odvija nešto što je bilo nezamislivo. Mi smo odrasli uz ratove, ja sam odrastao uz Vijetnamski rat, tek se bio završio Korejski. Prisustvovali smo u dva navrata ratu u Iraku, gledali smo lom u Libiji, gledali smo rat u Siriji. I svi su ti ratovi bili pravdani ili su prećutno uzimani u obzir, jer je sila to mogla sebi da obezbedi. A sada se dešava jedan rat koji ima svoju predigru. Taj rat nije počeo sada, on traje od 2016. godine kada je tadašnji predsednik Ukrajine rekao: 'Naša deca će da idu u obdanište, a njihova neće' – misleći na Donbas – 'Naša deca će da završe fakultete, njihova neće. Mi ćemo da dobijamo penzije, oni neće'. On je tada još, 2016, obećao ovaj rat koji se danas dešava“, precizira naš sagovornik.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija, 1920, 08.04.2022
Podkast
Kusturica: Ovo je svet u kome je „Fajzer“ pokrovitelj Oskara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala