- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Obeleženo 100 godina od rođenja Dušana Radovića

Duško Radović - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja pesnika Dušana Radovića i 130 godina Srpske književne zadruge danas je u prostorijama te ustanove održan skup pod nazivom „Stranica o Dušanu Radoviću“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Na skupu je učestvovalo oko 20 savremenika i prijatelja, pisaca, profesora i tumača koji su, svako iz svog aspekta, govorili o velikom pesniku i književniku za decu - njegovom životu, pesama, aforizmima, kritici društva...
Među njima su bili Matija Bećković i Ljubivoje Ršumović, koji je rekao da je Dušan Radović ostavio veliko nasleđe budućim piscima za mlade ljude, kako je Konfučije svojevremeno nazivao decu.
„Možemo reći da je on ostavio Dušanov zakonik o tome kako treba pisati za decu. On je u jednom delu knjige, koju su svojevremeno izdale Književne novine, napisao da je važna vedrina, odnosno da treba pisati jednostavno, jasno, čitko, plemenito...bezmalo biti saradnik sunca“, rekao je Ršumović i dodao da je ta sintagma "saradnik sunca" ostala kao simbol stvaranja za decu.
Kako je naveo, Radović je govorio da za decu treba pisati kao za odrasle, samo mnogo bolje.
„To znači upravo ono što je rekao– da pesma, priča bude vedra, da bude napisana jednostavno, čitko i da propagira vrline i osobine koje inače krase mlade ljude“, rekao je Ršumović, prenosi Tanjug.
Asistent na Filološkom fakultetu u Beogradu Milica Kecojević je istakla da je Dušan Radović dao značajan doprinos razvoju dramskog stvaralaštva za decu koji je, dodala je, bio gotovo jednak onome koliko je doprineo i razvoju moderne srpske poezije.
Na skupu su učestvovali Milan Aleksić, Duško Babić, Radivoje Bojičić, Nikola Vujčić, Valentina Vukmirović Stefanović, Aleksandra Žeželj Kocić...
Kako je izgledalo buditi se uz glas Duška Radovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala