- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova studija otkriva da bi putovanje kroz vreme moglo biti moguće

CC0 / pixabay / Putovanje kroz vreme
Putovanje kroz vreme - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Putovanje kroz vreme je odavno u domenu naučnofantastičnih filmova, a ljudi samo sanjaju o mogućnosti da zavire u budućnost ili da se vrate u prošlost. Ili to više nije slučaj?
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Putovanje kroz vreme bi moglo biti moguće u stvarnom životu, sugerisao je fizičar Barak Šošani sa kanadskog Univerziteta Brok u članku za "Konverzejšn". Međutim, postoji mala začkoljica.
Pre svega, tu je prozaično pitanje: da bi se napravio vremeplov, bilo bi potrebno mnogo egzotične materije — materije sa negativnom energijom. Sva materija na Zemlji ima pozitivnu energiju i iako kvantna mehanika sugeriše da se egzotična materija, u teoriji, može stvoriti, ona bi bila u premalim količinama i u prekratkim vremenskim periodima.
Drugo, prema Šošanijevim rečima, putovanje kroz vreme bi moglo da pobegne sa stranica naučne fantastike, ali samo kada su u pitanju paralelne vremenske linije. Ovo je zbog vremenskog paradoksa, ili paradoksa doslednosti.
U filmovima i knjigama, putnici kroz vreme su upozoreni da ne stupaju u interakciju sa samim sobom „u prošlosti“ i da ne prave bilo kakve dramatične promene u istoriji jer ako, na primer, iz nekog razloga ubiju sopstvenog dedu, to bi ih logično sprečilo da se uopšte rode, a kamoli da putuju u prošlost.
Ovi paradoksi ukazuju na nemogućnost putovanja kroz vreme, ali kada bi postojale paralelne vremenske linije koje bi putniku kroz vreme dozvoljavale da uskoči u „alternativnu prošlost“ koja vodi ka „alternativnoj sadašnjosti“, onda ne bi bilo paradoksa.
Šošani tvrdi da to znači da putovanje kroz vreme može biti moguće ako naš univerzum dozvoli da više „istorija“ na neki način koegzistiraju. Ovo je pitanje za sasvim drugu studiju, koju fizičar već sprovodi uz pomoć svojih učenika.
„Moji studenti i ja trenutno radimo na pronalaženju konkretne teorije putovanja kroz vreme sa više „istorija“ koja je u potpunosti kompatibilna sa opštom relativnošću. Naravno, čak i ako uspemo da pronađemo takvu teoriju, to ne bi bilo dovoljno da dokaže da je putovanje kroz vreme moguće, ali bi bar značilo da ono nije isključeno paradoksima doslednosti“, rekao je Šošani u svom članku.
On je primetio da kvantna mehanika implicira mogućnost onoga što neki nazivaju „multiverzumom“. Jedan dobro poznati primer je paradoks Šredingerove mačke - u jednoj vremenskoj liniji mačka u kutiji umire, dok u drugoj, paralelnoj, preživljava.
Izgleda da ako naš univerzum zaista može da podnese višestruke vremenske linije, onda bismo zaista mogli da putujemo kroz vreme - iako bismo i dalje bili više gledaoci nego učesnici, s obzirom na to da se ništa ne može promeniti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala