- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: Napad ukrajinskih snaga na Herson i Izjum – ratni zločin

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik u borbenom vozilu pešadije BTR 82
Ruski vojnik u borbenom vozilu pešadije BTR 82 - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Napad ukrajinskih snaga na stambene četvrti Hersona i Izjuma je ratni zločin, izjavio je u četvrtak portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Prema njegovim rečima, tokom protekle noći ukrajinska strana je raketama „Točka-U“ napala stambene četvrti oblasnog centra Herson i grada Izjuma u Harkovskoj oblasti. Ukrajinske snage su Herson gađale i iz višecevnih raketnih bacača.
„Neselektivni raketni napad kijevskog nacionalističkog režima na stambene četvrti Izjuma i Hersona predstavlja ratni zločin i najgrublje narušavanje međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je ruski general.
Igor Konašenkov je dodao da je cilj napada Ukrajine bila gradska bolnica, u kojoj je smešten i ruski medicinski odred, koji ukazuje pomoć žiteljima Harkovske oblasti.
Prema njegovim rečima protivvazdušni raketni kompleksi Rusije su nad Hersonom oborili dve rakete „Točka-U“ i 12 raketa ispaljenih iz višecevnih bacača velike snage.
„Fragmenti jedne od oborenih ukrajinskih raketa 'Točka-U' pali su u Ševčenkovski park“, rekao je Konašenkov.
General je, takođe, rekao da je ruska vojna avijacija u protekla 24 sata pogodila 67 ukrajinskih vojnih objekata i 55 lokacija na kojima su koncentrisane protivničke snage. Likvidirano je više od 300 ukrajinskih nacionalista, oko 40 jedinica tehnike, dva skladišta naoružanja i šest upravljačkih punktova, rekao je Konašenkov.
„Ruska sredstva protivvazdušne odbrane oborile su avion Su-24 ukrajinske vojne avijacije nad naseljem Nikolajevka u Luganskoj Narodnoj Repubici. U oblastima naselja Veselogorovka, Zatišno, Novomihajlovka, Ljubimovka i Harkov uništeno je pet ukrajinskih bespilotnih letelica“, rekao je Konašenkov.
Portparol ruskog vojnog ministarstva je rekao da je već gotovo 300 ukrajinskih višecevnih bacača raketa uništeno od početka ruske specijalne vojne operacije.
„Od početka specijalne vojne operacije uništena su 142 aviona, 111 helikoptera, 614 bespilotnih letelica, 276 protivvazdušnih raketnih kompleksa, 2.623 tenka i druge borbene oklopne mašine, 299 višecevnih bacača raketa, 1.146 jedinica poljske artiljerije i minobacača, kao i 2.431 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike“, rekao je Konašenkov.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kolonna voennoй tehniki VS RF v Krыmu - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
RUSIJA
Eksplozije u Kijevu, Nikolajevu i Zaporožju; kijevski režim namerno gađa civilne objekte
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala