- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Dobitna kombinacija“: Danska šalje robijaše u zatvore na KiM – Švedska i Norveška inspirisane idejom

CC0 / Pixabay / Zatvor
Zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Danski „revolucionarni“ sporazum o iznajmljivanju zatvora na Kosovu izazvao je veliko interesovanje u Švedskoj i Norveškoj, a tamošnji političari razloge za to vide u rastućim troškovima u zatvorima i probleme sa deportacijom osuđenih kriminalaca.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Naime, kako bi oslobodila svoje kaznene ustanove i smanjila troškove, Danska će iznajmiti zatvorska mesta na Kosovu i tamo poslati zatvorenike osuđene na deportaciju.
Danski ministar pravde Nik Hekerup potpisao je sporazum sa kosovskom koleginicom Aljbuljenom Hadžiju, prema kojem će ta skandinavska država iznajmiti 300 zatvorskih jedinica u Gnjilanu na jugoistoku Kosova. Hekerup je opisao sporazum kao „revolucionarni“.
„Mislim da je odlično što možemo da ih izvučemo što je pre moguće“, rekao je on.
Prema rečima Nika Hekerupa, praktične pripreme ovog poteza se očekuju u prvoj polovini 2023. godine, a cilj je da se zatvor unapredi kako bi se zadržali danski standardi, na šta zatvorenici imaju pravo.
Kosovski scenario izazvao je veliko interesovanje među danskim susedima, a švedska liberalno-konzervativna Umerena stranka, trenutno najveća u opoziciji, želi da sledi primer Danske.
„Želimo da istražimo mogućnosti da Švedska sledi primer Danske“, rekao je portparol Umerenih Johan Forsel, navodeći nedostatak mesta u švedskim zatvorima i velike troškove i probleme sa deportacijom osuđenih kriminalaca.
Forsel je rekao da to pitanje treba detaljno ispitati, ali ne vidi veće prepreke za uspostavljanje sličnog sporazuma kao Danska.
„Ako se može primeniti u Danskoj, zašto ne bi funkcionisalo kod nas u Švedskoj?“ upitao je on.
U Norveškoj, nacionalno-konzervativna Partija progresa pohvalila je Dansku kao „zemlju pionira“ kada je u pitanju pooštravanje politike imigracije i integracije. Portparol Partije progresa Erlend Viborg nazvao je nedavni sporazum jedinstvenim po tome što Kosovo nije deo EU.
„Da su norveški zatvori rezervisani za zatvorenike koji treba da se vrate u norveško društvo, mogli bismo da oslobodimo mnogo više resursa i da se fokusiramo na rehabilitaciju. Trošiti mnogo vremena i truda na kriminalce koji ionako neće živeti u Norveškoj je loše korišćenje resursa“, rekao je Viborg, a prenosi list Reset.
Viborg nije zabrinut da bi zatvorski sporazumi sa drugim zemljama mogli „kršiti ljudska prava“.
„Ne postoji ljudsko pravo na izdržavanje kazne u norveškim modernim zatvorima u kojima je stepen blagostanja i udobnosti relativno visok. Danska ima izvanredne advokate koji su zaključili da je to u okviru zakona. Pored toga, zatvorski troškovi će verovatno biti znatno smanjeni. To je dobitna kombinacija za apsolutno sve, osim za kriminalce“, zaključio je Viborg, a prenosi međunarodni Sputnjik.
Zatvor - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
SRBIJA
Danski robijaši idu na odsluženje kazne u zatvor u Gnjilanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala