- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora dobila novu Vladu, Abazović premijer /foto/

© Sputnik / Rade Koprivica/Ustupljeno SputnjikuVlada Crne Gore
Vlada Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Dritan Abazović glasovima 45 poslanika izabran je za predsednika 43. Vlade. Protiv su bili samo poslanici Socijaldemokrata.
Vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsjednika koji su ujedno i resorni ministri i dva ministra bez portfelja. Abazović je položio zakletvu.
Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović rekla je da će se o nastavku sednice poslanici dogovoriti na kolegijumu.
Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca delovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija dece i mladih.
Dodao je da su svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti.
„Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nisu direktno sarađivali“, kazao je on.
Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.
On je kazao da je cilj Vlade da što pre zaživi vladavina prava, koja podrazumeva izbor Sudskog saveta i ostalih aktera, a za šta je, kako je kazao, neophodan širi društveni konsenzus.
„Bezbednost građana i građanki najvažnija je u svakoj državi, zato će nam u fokusu biti borba protiv organizovanog kriminala i sa njima povezanih grupa koje deluju na teritoriji Crne Gore. Crna Gora je nedavno dobila dokument SOCTA koji je definisao ko su neprijatelji naše zemlje iz sfere organizovanog kriminala“, naveo je Abazović.
Za ovu vladu, prema njegovim rečima, nastavak auto puta Bar - Boljare, „uz pronalaženje povoljnih načina finansiranja od velikog značaja za celokupan ekonomski razvoj“.
„Neophodno je od kraja ispitati sve eventualne probleme i sumnje koje su pratile ovaj infrastrukturni projekat“, rekao je Abazović i poručio da će ekonomsku politiku 43. Vlade determinisati dobra razmena mišljenja o predloženim merama sa poslovnom zajednicom, sindikatima i NVO sektorom, pojedincima i svim zainteresovanim akterima crnogorskog društva.
Vlada će, prema njegovim rečima uraditi sve da turistička sezona traje duže, „da turisti i njihova potrošnja budu povećani, kroz repozicioniranje turističkog proizvoda Crne Gore kako bismo postali destinacija održivog turizma“, rekao je Abazović, i dodao da Crna Gora ima veliki potencijal za razvoj verskog turizma.
„Vlada će inicirati formiranje kancelarije za međunarodnu promociju Crne Gore, čija će uloga biti predstavljanje Crne Gore u inostranstvu, uz korišćenje različitih komunikacionih alata. Zadatak ove kancelarije biće i organizovanje učešća Crne Gore u međunarodnim manifestacijama, poput Ekspoa, gde će se promovisati naša zemlja“, prenela je RTCG.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala