- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović obrazlaže program: Nova vlada počivaće na dva glavna stuba

© Sputnik / Boban NovovićMandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
Pratite nas
Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović obrazlaže na sednici Skupštine program rada 43. vlade.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba - vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca delovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija dece i mladih.
Dodao je da svi članovi Vlade dužni da se bave budućnošću Crne Gore, a ne njenim daljim zarobljavanjem u prošlosti:
„Zato sam ponosan što će prvi put zajedno raditi subjekti koji do sada nijesu direktno sarađivali“.
Abazović je naveo normativne i političke prioritete nove izvršne vlasti.
On podsjeća da je, kako je rekao, „agresija Rusije na Ukrajinu koju je prethodna Vlada već osudila i obavezala se na poštovanje EU sankcija Rusiji“, izazvala burna geopolitička kretanja. Uprkos tim izazovima i generisanju novih kriza, otvorene su nove perspektive za Crnu Goru, naveo je Abazović.
„Zato sada moramo ubrzati ispunjavanje preostalih uslova za ulazak u Evropsku uniju. Vjerujem da Crna Gora može zatražiti ubrzani prijem i da hitnim, ali mudrim odlukama može uskoro postati punopravna članica EU. Ovo je naš najvažniji cilj, a na putu ka njemu Crna Gora se obavezala da će uskladiti svoje zakonodavstvo sa pravnom tekovinom EU i usvojiti njen sistem vrijednosti. Nakon gotovo deset godina pregovaranja i eksperimentisanja sa više institucionalnih modela i izmjena u pregovaračkoj strukturi, koordinaciju je potrebno podići na viši nivo, kako bi se jasno utvrdila direktna politička odgovornost za sve što jeste ill nije učinjeno u tom procesu. U tom cilju, 43. vlada će imati i Ministarstvo evropskih poslova, koje će uspostaviti bolju koordinaciju i komunikaciju sa pregovaračkom strukturom“.
Pre izlaganja mandatara Dritana Abazovića, nova predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta DF-a „pa je započeo poslanički mandat Andriji Mandiću i Janku Milatoviću“.
Kako se navodi, možda se danas neće glasati o novoj vladi, već u petak na sjednici u Podgorici.
Danijela Đurović - Sputnik Srbija, 1920, 28.04.2022
REGION
Sednica crnogorskog parlamenta: Danijela Đurović izabrana za predsednicu Skupštine /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala