- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija izrazila protest zbog planova SAD da isporuče Ukrajini helikoptere Mi-17

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaVojne vežbe ruske vojske
Vojne vežbe ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije izrazila je protest zbog bilo kakve ilegalne predaje naoružanja ruske (sovjetske) proizvodnje Ukrajini, uključujući helikoptere koji su bili predviđeni za avganistansku vojsku, navodi se u saopštenju službe.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Federalna služba za vojno-tehničku saradnju izražava protest u vezi bilo kakve ilegalne isporuke naoružanja i vojne tehnike ruske (sovjetske) proizvodnje Ukrajini ili drugim zemljama, uključujući helikoptere koje je isporučila kompanija 'Rosoboroneksport' u okviru velikog ugovora sa Pentagonom koji je sklopljen 2011. godine“, precizirano je u saopštenju.
Kako je precizirano, taj ugovor i odgovarajući sertifikati krajnjeg korisnika predviđaju da američka strana preda Oružanim snagama Avganistana te helikoptere, te da ne podležu ponovnom izvozu ili isporuci trećoj zemlji, sa izuzetkom Avganistana, bez saglasnosti Rusije.

„Voluntaristička odluka SAD o isporuci pomenutih 'avganistanskih' helikoptera Ukrajini grubo krši temelje međunarodnog prava i odredbe rusko-američkih ugovornih dokumenata“, saopštio je resor.

Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije zvanično saopštava da će opremanje ukrajinskih Oružanih snaga helikopterima Mi-17 ruske proizvodnje, predviđenih za Avganistan, biti protivzakonito.
Činjenica da su zvanična lica Pentagona priznala da SAD nisu u stanju da prate dalje kretanje oružja koje Amerikanci isporučuju Ukrajini samo pogoršava ionako zaoštrenu terorističku pretnju u svetu.
Ministar odbrane SAD Lojd Ostin je izjavio da je teško pratiti šta se dešava sa oružjem koje se isporučuje Ukrajini, jer SAD nemaju kopnene snage u toj zemlji.
Ranije je portparol Pentagona Džon Kirbi najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini u okviru koga je planirana predaja 11 helikoptera Mi-17.
Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
RUSIJA
Pentagon: Želimo da oslabimo Rusiju toliko da više nikoga ne može da napadne kao Ukrajinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala