- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova provokacija Ukrajine: Dovoze tela ukrajinskih vojnika u civilu kako bi optužili Rusiju

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaUkrajinska vojska granatirala Donjeck
Ukrajinska vojska granatirala Donjeck - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine prebacuju u grad Lisičansk u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) oštećenu tehniku i tela ukrajinskih vojnika u civilu kako bi optužile Rusiju za granatiranje, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravu odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev.

„Kako bi se plasirale inscenirane fotografije i video snimci predstavnicima ukrajinskih i zapadnih novinskih agencija, među kojima su SAD, Letonija, Velika Britanija i Poljska, u gradu Lisičansk je dan ranije greškom granatirana pijaca. Granatiranje je izvršila 57. pešadijska brigada Oružanih snaga Ukrajine. Prebacuje se oštećena tehnika. Automobili hitne pomoći dostavljaju tela ukrajinskih vojnika koje su preobukli u civilnu odeću“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kijevski režim ne prestaje da priprema provokacije kako bi optužio rusku vojsku. General je istakao, da su još jedan takav inscenirani događaj, u kome su navodno poginuli civili nakon izmišljenog granatiranja od strane ruskih jedinica, pripremili stručnjaci za informaciono-psihološke operacije Ukrajine kako bi ga u narednim danima predstavili svetskoj javnosti.
On je dodao da je „to ciničan scenario, pre svega prema sopstvenom narodu, kao i prema poginulim ukrajinskim vojnicima. Scenario ponavlja zverstva nacista tokom Velikog otadžbinskog rata, ali sa modernim pristupom kijevskog režima“.
Kako je naveo Mizincev, Rusija unapred upozorava Zapad da će „ova i druge slične lažne vesti o navodnim ‘nasiljima Rusa’ uskoro biti rasprostranjene putem zapadnih medija i Interneta“.
On je podvukao, da akcije ukrajinskih vlasti još jednom pokazuju njihov nehumani odnos prema sudbini sopstvenog naroda i pokazuju da potpuno zanemaruju moralne norme i međunarodno humanitarno pravo.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Ukrajinski ekstremisti pripremili provokaciju sa velikim brojem žrtava u Nikolajevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala