- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Muzeji za 10“ od 14. do 26 maja širom Srbije

© WikipediaNarodni muzej u Beogradu
Narodni muzej u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Manifestacija „Muzeji za 10“ održaće se osmi put ove godine od 14. do 20. maja, u više od 56 gradova i mesta širom Srbije, sa 122 učesnika, na 170 lokacija i ponudiće besplatne izložbe (uz autorska i stručna vođenja), predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerte, interaktivne radionice za decu i odrasle...
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Manifestacija „Muzeji za 10“ održaće se osmi put ove godine od 14. do 20. maja, u više od 56 gradova i mesta širom Srbije, sa 122 učesnika, na 170 lokacija i ponudiće besplatne izložbe (uz autorska i stručna vođenja), predavanja, projekcije filmova, predstave i performanse, promocije knjiga, koncerte, interaktivne radionice za decu i odrasle...
Ovom najvećom nacionalnom muzejskom inicijativom, jedinstvenom u Evropi, obeležavaju se Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja (subota, 14. maj) i Nacionalna nedelja muzeja.
Slogan smotre, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i koordinacijom Nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta muzeja - ICOM Srbija, je „Moć muzeja“.
Samo u Beogradu, do sada su učešće prijavile 53 muzejske i srodne institucije (galerije, kulturni centri, legati...), među kojima su i one tradicionalne – od Narodnog muzeja, MSU, IMS, MJ, MPU, Muzeja PTT, preko Muzeja vazduhoplovstva, Vojnog muzeja, Muzeja nauke i tehnike, Prirodnjačkog muzeja, Muzeja grada Beograda, do Galerije SANU, Muzeja automobila „Zbirka Bratislava Petkovića“, muzeja sa imenima Paje Jovanovića, Jovana Cvijića i Ive Andrića, ali i Crvene zvezde.
Ovom prilikom biće otvorena i vrata kuće porodice Veljković u Birčaninovoj ulici. Tu će se odvijati poseban program „Beogradske priče - Znamenita prijateljstva i posete“, posvećen ličnostima iz naše istorije koje su negovale prijateljstvo sa ovim domom, a među njima su bili kralj Milan Obrenović, Nadežda Petrović, Beta Vukanović, Uroš Predić, Đoka Jovanović, Moša Pijade, Pablo Neruda. Biće reči i o sudbini jedne slike Tuluza Lotreka.
Posetioci će moći da obiđu i nekadašnju Palatu SIV-a, danas Palatu Srbija, sa šest salona koji predstavljaju mikro muzeje naroda i narodnosti Jugoslavije, tri sale na svečanom delu, trinaest konferencijskih sala... Najveća sala za prijeme i konferencije je površine 800 kvadratnih metara, a celo zdanje, reprezentativni primer modernizma u arhitekturi SFRJ, površine je oko 65.000 kvadrata.
Novi Sad - Doček Nove godine - Sputnik Srbija, 1920, 20.12.2021
Novi Sad uz Teslu, Milankovića, Milevu Marić dočekuje titulu Evropske prestonice kulture 2022.
Na ovoj manifestaciji učestvovaće i gotovo sve institucije ovogodišnje Evropske prestonice kulture, a osim stalnih postavki muzeji i galerije Novoga Sada spremaju i posebne programe. Tako će tokom trajanja „Muzeja za 10“, između ostalog, u Muzeju Vojvodine biti otvorena izložba „Marama kao kulturni označitelj (šest kustosa predstaviće kulture marama Afrike, Argentine, Japana, Nemačke, Turske, Austrije, Ukrajine, Bavarske, Burkine Faso, Perua, Paname, Tunisa i Vojvodine), u MSUV međunarodna grupna izložba „Verbund“ kolekcije iz Beča – „Feministička avangarda 1970-ih“ (uz poseban segment radova umetnica iz kolekcije domaćina), dok će u prostorijama Poklon zbirke Rajka Mamuzića, biti održana blic radionica, crtanja krokija, prenose Novosti.
I ove godine publika je pozvana da učestvuje u nagradnom konkursu: „Koja je super MOĆ tvog MUZEJA?” kroz kratku video formu, ne dužu od 3 minuta. Klipovi će biti objavljeni na društvenim mrežama, a najkreativniji će biti nagrađeni.
Više detaljao nagradnom konkursu možete dobiti na linku Muzeja Srbije.
Model T iz 1925. godine - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2022
KULTURA
Muzej automobila obeležava dan kada je prvi auto prošao Srbijom: Ljudi su bežali i krili se
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala