Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Iskusnom timu iz Amerike poveren nemoguć zadatak u Srbiji - otkriva bivši ambasador SAD

© AP Photo / Darko VojinovicZastave Srbije, EU i Amerike
Zastave Srbije, EU i Amerike - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Za Belu kuću Zapadni Balkan ima prioritet, i zato je snažnom, iskusnom timu poveren zadatak da ostvari ciljeve u vezi sa Kosovom da - Srbija prizna njegovu nezavisnost u sadašnjim granicama kao i da Moskva ne stavi veto na prijem Kosova u UN, kaže penzionisani američki ambasador Vilijam Montgomeri, uz ocenu da je to nemoguć zadatak.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Cilj Vašingtona je i da se Srbija u potpunosti uskladi sa politikom EU prema Rusiji i da Bosna bude jedinstvena država sa revizijama Dejtona kako bi se dala veća moć centralizovanoj državi i, ako je potrebno, da se koristeći ovlašćenje Visokog predstavnika sa funkcije sklone oni, koji po njihovom mišljenju, prave probleme poput Milorada Dodika, kaže Vilijam Montgomeri.
„Nažalost, timu je dat nemoguć zadatak. Nadam se da će to shvatiti i da će na kraju svoje veštine iskoristiti da ubede Belu kuću da razume da je ta politika ne funkcioniše", rekao je za Tanjug Vilijam Montgomeri koji je bio ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj, povodom posete pomoćnice državnog sekretara SAD Karen Donfrid i izaslanika Stejt departmenta Gabrijela Eskobara, i razgovara sa srpskim zvaničnicima kojima je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.
Montgomeri upozorava da će pritisci na Srbiju da uskladi politiku sa EU rasti kako kriza u Ukrajini bude duže trajala.
„Strasti će jačati, pritisak da se zauzme zajednička strana protiv Rusije biće sve veći, a opasnost od Trećeg svetskog rata sve veća. To će značiti veći pritisak na Srbiju. Drugim rečima, Srbija je u nemogućem položaju“, naveo je američki diplomata.
Kaže i da „može samo da se nasmeje EU“, koja nije uradila ništa da kazni Aljbina Kurtija za provokacije i minimalne korake napravljene za članstvo Srbije u Uniji, zapravo pokušavajući da taj evropski put iskoristi kao oružje protiv Srbije za neuvođenje sankcija Rusiji.
„U stvari, delovanje ili nedelovanje Brisela na Kosovu i u Srbiji bio je glavni faktor zašto Srbija nije voljna da svoju sudbinu u potpunosti ubaci u EU koš“, naveo je Montgomeri.
Kada je reč o ciljevima da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU i ciljevima u vezi sa BiH, Montgomeri naglašava da većina tih ciljeva nije funkcionisala više od dve decenije i da izgleda da Vašington ni ta činjenica nije ubedila da je potreban novi pristup.
Realnost je, kako ocenjuje, da tri etničke grupe u Bosni i dve na Kosovu „mrze“ jedna drugu isto kao i pre dve decenije i da oba primera ugrožavaju san o multietničkom društvu.
„Naš san o funkcionisanju multietničkih društava je upravo to: san“, naveo je Montogomeri.
Karen Donfrin - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
SRBIJA
Kaznena ekspedicija u svilenim rukavicama: Šta gošća iz Amerike u stvari traži od Srbije?
Vilijam Montgomeri - Sputnik Srbija, 1920, 08.02.2021
Bivši ambasador SAD objasnio šta znači Bajdenova poruka, šta sledi i šta bi Srbija trebalo da uradi
Vilijam Montgomeri - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
SRBIJA
Montgomeri: Bojim se novog sukoba na Balkanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala