- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Dva scenarija za Srbiju: Austrijanci izneli privrednu prognozu za ovu i narednu godinu

© Sputnik / SputnjikDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Ukrajinska kriza različito utiče na privrede 23 zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope, ukazuje Bečki ekonomski institut (WIIW), koji u novoj prognozi predviđa manji ekonomski rast u istočnoj i centralnoj Evropi, a za Srbiju predviđa privredni rast od 3,6 odsto u ovoj godini.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Institut u prolećnoj prognozi polazi od tzv. „status kvo“ osnovnog scenarija, a ukoliko bi se kriza produbila i Evropska unija uvela embargo na naftu i gas iz Rusije, u istočnoj i srednjoj Evropi bi bio zabeležen i pad privrede.
U svojoj prognozi, WIIW za Srbiju predviđa u ovoj godini privredni rast od 3,6 odsto, a iduću godinu 3,4 odsto, koliko će iznositi i rast u 2024.godini.
Srbija sa rastom od 3,6 odsto u ovoj godini ima najpovoljnije izglede na Zapadnom Balkanu, za koji se prognozira ukupan rast od 3,1 odsto u 2022, 3,2 odsto u 2023, a 3,3 odsto u 2024.godini.
Poređenja radi, Albaniji i Crnoj Gori se za ovu godinu prognozira rast od 3,5 odsto, tzv. Kosovu 3,3 odsto, Severnoj Makedoniji 2,5 odsto, a BiH 1,8 odsto.
U slučaju negativnog scenarija, koji predviđa obustavu isporuke ruskih energenata, WIIW za Srbiju predviđa nulti rast za ovu godinu, a za iduću rast od dva odsto i za 2024. godinu rast od 2,4 odsto.
Osnovni scenario WIIW za članice EU centralne i istočne Evrope, predviđa rast od 2,5 odsto, a u slučaju negativnog scenarija i blagu recesiju od minus 0,9 odsto.
I Turska, kao druga najveća ekonomija regiona, rasla bi u najboljem slučaju 2,7 odsto, a u najgorem 2,5 odsto, preneo je Tanjug.
Guvernerka Jorgovanka Tabaković - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2022
EKONOMIJA
Jorgovanka Tabaković: Inflacija usporava od jula
Zidanje zgrade - Sputnik Srbija, 1920, 25.04.2022
EKONOMIJA
Kriza trese građevinarstvo u srcu Evrope, šta će biti sa velikim projektima u Srbiji
Gasovod Balkanski tok - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
EKONOMIJA
Radna grupa: Spremne sve opcije u slučaju prekida isporuke gasa preko Bugarske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala