- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski premijer: Spremni smo za prekid isporuka gasa

© Sputnik / Lola ĐorđevićBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Bugarska vlada je bila spremna za prekid isporuka gasa iz Rusije i redukcija u snabdevanju potrošača neće biti, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Podsetimo, „Gasprom" je jutros saopštio da su u potpunosti obustavljene isporuke gasa bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“.
„ ‘Gasprom’ je saopštio da namerava da prekine isporuke gasa. Bugarska vlada je spremna za to. Redukcija u snabdevanju potrošača neće biti“, rekao je Petkov novinarima.
Vlada, kako kaže, ima jasan plan delovanja, koji uključuje spreman plan isporuka iz alternativnih izvora.
Petkov je odluku ruskog koncerna nazvao grubim kršenjem ugovora i ucenom i dodao da zahtev da se gas plaća u rubljama preko trećih lica nije u skladu sa uslovima ugovora.

„Nećemo podleći takvom reketu“, rekao je premijer i naglasio Sofija sada ponovo razmatra sve ugovore sa „Gaspromom“, uključujući i one o tranzitu gasa pre njene teritorije.

Petkov je optužio partiju GERB za vreme čije vladavine je Bugarska počela realizaciju „Turskog toka“ kojim se obezbeđuje tranzit gasa za Srbiju i Mađarsku.
Na projekat su protraćene milijarde ali za zemlju nije obezbeđena diversifikacija, rekao je on.
Sadašnja vlada je usmerena na otvaranje interkonektora s Grčkom čija se izgradnja očekuje u junu.
Dodao je i da je jutros imao telefonski razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u vezi sa diversifikacijom izvora isporuka gasa.
Razgovarao je i i sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja je poručila da je postupak ruske kompanije zajednički evropski problem i da će odgovor takođe biti zajednički.
Predstavnik za medije bugarske vlade Lena Borislavova kaže da je vlada razmatrala ovaj scenario još u februaru.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
REGION
Bugarska posle obustave ruskog gasa: Sadašnja i bivša vlast razmenjuju optužbe, eksperti upozoravaju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala