- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska posle obustave ruskog gasa: Sadašnja i bivša vlast razmenjuju optužbe, eksperti upozoravaju

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
Pratite nas
Nakon odluke ruskog „Gasproma“ da obustavi isporuke gasa Bugarskoj jer nije platila obaveze po novom principu – u rubljama, u Sofiji je uzavrela atmosfera: aktuelna vlast i bivša vlast razmenjuju optužbe ko je kriv, a eksperti upozoravaju da, izuzev Azerbejdžana, alternativa ruskom gasu skoro i da nema.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poslanik vladajuće stranke „Nastavićemo promene“ Nastimir Ananiev kaže da je vlada već nekoliko meseci radila na tom scenariju i da ima alternativu.
Prema njegovim mišljenju, dosadašnji ugovor s „Gaspromom“ koji je sklopila prethodna vlada na čelu sa Bojkom Borisovim je slab a ponašanje Rusije je pokušaj da se pripreti.
„Zbog čega 12 godina nismo gradili interkonektor s Grčkom, ko je za to odgovoran? Cenu će platiti čitav bugarski narod, jer je to (prekid isporuka gasa) nasleđe GERB-a. Kad ostavljaš zemlju bez diversifikacije onda se mora platiti cena. Sada ćemo mi platiti cenu GERB-a“, rekao je Ananiev za BNT.
Iz GERB-a je stigao odgovor. Bivši ministar energetike Temenuška Petkova je podsetila da je upravo naporima bivše vlade postignut najpovoljniji sporazum s „Gaspromom“ i obezbeđeno da se gas dobija bez posrednika. Ona je aktuelnu vladu optužila za nestručnost.
Radi se o nacionalnoj i energetskoj bezbednosti zemlje koju sadašnja vlada ugrožava, ogorčena je Petkova.

Šta je alternativa?

Bivši izvršni direktor Bugarskog energetskog holdinga Valentin Nikolov je u emisiji na TV NOVA rekao da su alternativni izvori gasa za sada nepoznati.
„Vlada govori da imaju plan. Sada ćemo saznati da je to zaista tako“, rekao je on.
Tehničke mogućnosti postoje, navodi Nikolov, jer Bugarska ima reverzioni mehanizam sa Grčkom i Turskom, odnosno iz pravca juga postoje maršrute za isporuke gasa, ali nema izvora.
Ako se vlada nije dogovorila sa Azerbejdžanom i isporukama gasa u sadašnjim uslovima kada deluje viša sila, onda ne znam koji drugi gas možemo da dobijemo, kaže Nikolov.
Postoji i opcija da se iz Grčke dobija tečni gas ali u tom slučaju gas se dostavlja tankerima i države se dogovaraju o količinama.
Ekspert Vasko Načev smatra da Rusija pokušava da destabilizuje bugarsku vladu obustavom isporuka gasa i izabrala je zemlju koja nema veliku potražnju tako da neće biti velikog uticaja na ruski budžet.
„Bugarska će dobiti slučaj protiv Rusije pred svakim arbitražnim sudom, To je u potpunosti komercijalni ugovor koji se krši iz političkih razloga“, dodao je on.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.04.2022
RUSIJA
Rusija obustavila isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj, dok se Mađarskoj gas isporučuje nesmetano
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala