- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Roman o Stefanu Nemanji „Veliki župan“, freska srpskog 12. veka

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICSpomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu
Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Novi istorijski roman Nikole Moravčevića, pisca iz Čikaga, „Veliki župan“ koji govori o životu i državničkom delu velikog župana Stefana Nemanje, nastavlja autorovu seriju istorijskih romana o srpskom srednjem veku.
Proučavajući obilnu građu i istorijske okolnosti pisac iznutra prikazuje složenu Nemanjinu ličnost i istorijski tačne događaje tog veoma burnog doba. Jasno razlikujući istoriju od mita i hagiografija, Moravčević ispisuje uzbudljiv roman o osnivaču dinastije Nemanjića i o čoveku koji je Rašku pretvorio u značajnu zemlju na Balkanu.
© Foto : Ustupljeno SputnjikuNikola Moravčević
Nikola Moravčević - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Nikola Moravčević
U središtu Moravčevićvog interesovanja su uzbudljive epizode Nemanjinog života, od sporova i sukoba s braćom oko raškog nasleđa, sporazuma i sukoba s Vizantijom, ratovanja u ulozi komandanta vazalnog srpskog odreda u vizantijskoj vojsci, preko susreta s Fridrihom Barbarosom i konačnog dolaska na mesto velikog župana Raške, pa sve do odluke da napusti županski presto, povuče se na Hilandar i tamo zamonaši.
U romanu „Veliki župan“ pojavljuje se i svakodnevni i istorijski Nemanja, i mladić koji trpi nepravdu i hrabri ratnik koji se nepravdi suprotstavlja, i prekaljeni državnik, sav posvećen iskušenjima vladarskog života i opstanka zemlje kojom upravlja, i skrušeni monah koji smireno sabira iskustva svog uzbudljivog života. Oblikovan na takav način, Moravčevićev roman je u isto vreme slika jednog ispunjenog života i velika freska srpskog XII veka, saopštavaju iz izdavačke kuće „Arhipelag“ koja je objavila Moravčevićevog „Velikog župana“.
Aleksandar Rukavišnjikov - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2021
Rukavišnjikov: Možda će Stefan Nemanja biti kao Ajfelova kula – od kritika do simbola /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala