- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Patrušev: Zbog politike Zapada i Kijeva Ukrajina će se raspasti na nekoliko država

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
Pratite nas
Narode koji žive u Ukrajini sada ujedinjuje samo strah od zverstava nacionalističkih bataljona, zbog toga rezultat politike Zapada i kijevskog režima koji je pod njegovom kontrolom može da bude jedino raspad te zemlje na nekoliko država, izjavio je sekretar Saveza bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„U pokušaju pritiska na Rusiju Amerikanci su, koristeći svoje poslušnike u Kijevu, odlučili da stvore antipod našoj zemlji, cinično izabravši Ukrajinu, pokušavajući da razdele narod koji je u suštini jedan. Ne pronalazeći nikakve pozitivne osnove za privlačenje Ukrajinaca na svoju stranu, Vašington je mnogo pre državnog prevrata 2014. godine sugerisao Ukrajincima ekskluzivnost njihove nacije i mržnju prema svemu što je rusko“, rekao je Patrušev u intervjuu za „Rosijsku gazetu“.
Ipak, kako je naveo, istorija nas uči tome da mržnja nikada ne može biti pouzdan faktor narodnog jedinstva.
„Ako danas nešto i ujedinjuje narode koji žive u Ukrajini, onda je to samo strah od zverstava nacionalističkih bataljona. Zbog toga će rezultat politike Zapada i kijevskog režima koji je pod njegovom kontrolom može biti jedino raspad Ukrajine na nekoliko država“, zaključio je Nikolaj Patrušev.
Prema njegovim rečima, Rusija nema pravo da pristane na to da je Zapad primora da odustane od svog suvereniteta, sopstvene nezavisnosti spoljne i unutrašnje politike.
„Tragične scenarije svetskih kriza, kako proteklih godina, tako i sada, nameće Vašington koji teži da učvrsti svoju hegemoniju, protiveći se rušenju jednopolarnog sveta. SAD će učiniti sve što mogu da drugi centri višepolarnog sveta ne smeju čak ni glavu da podignu, a naša zemlja ne samo da se usudila nego je na sav glas rekla da neće igrati po nametnutim pravilima“, istakao je Patrušev.

Od ruske operacije zavise životi miliona ljudi.

Ruska specijalna vojna operacija ima konkretne ciljeve, od čijeg dostizanja zavise životi miliona ljudi, naglasio je Nikolaj Patrušev.
„Specijalna vojna operacija ima konkretne ciljeve, od čijeg dostizanja zavise ne samo dobrobit, nego i životi miliona ljudi, spasavanje stanovništva LNR i DNR od genocida, koji već osam godina vrše ukrajinski neonacisti“, rekao je Nikolaj Patrušev.
On je istakao da je cilj denacifikacije Ukrajine u tome da se razori platforma neonacizma koja je uz podršku Zapada stvorena na granicama Rusije, dok je demilitarizacija te zemlje neophodna zato što Ukrajina pretrpana oružjem predstavlja pretnju za Rusiju, posebno kada je reč o razvijanju i upotrebi nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja.
„Svojevremeno je Hitler maštao o tome da uništi celokupno rusko stanovništvo, a danas oni koji slede Hitlerove 'zavete' bogohulno pokušavaju to da učine slovenskim rukama. Rusija, međutim, neće dozvoliti da se to desi“, dodao je Patrušev.

SAD stvaraju veštačku globalnu krizu

Prema oceni Patruševa, SAD stvaraju veštačku globalnu krizu kako bi prevladale sopstvene ekonomske probleme i kako bi se bogatile, pre svega na račun Evrope.
On je podsetio da Amerika, u pokušaju da održi sopstvenu ekonomiju i spreči krizu, aktivno puni svoje banke, biznis i stanovništvo novcem datim pod hipoteku državi. Rezultat toga je visok tempo inflacije u Americi i Evropi, pri čemu je spoljni dug SAD premašio 30 biliona dolara, naveo je sekretar Saveta bezbednosti Rusije.
Prema njegovim rečima, SAD iz nekog razloga računaju na bankrot Rusije, iako je u samoj Americi došlo vreme da ga objavi zbog velikih problema u ekonomiji.
Prema njegovim rečima, glavni uslov za zaštitu ruske ekonomske bezbednosti jeste strukturno prestrojavanje ekonomije na savremenoj tehnološkoj osnovi.
„Nismo protiv tržišne ekonomije i učešća u svetskim proizvodnim lancima, ali jasno nam je da Zapad drugim zemljama dozvoljava da budu njegovi partneri samo onda kada njemu to odgovara. Zbog toga je najvažniji uslov za osiguravanje ekonomske bezbednosti Rusije oslanjanje na unutrašnji potencijal zemlje, strukturno prestrojavanje ekonomije na savremenoj tehnološkoj osnovi“, rekao je Patrušev.
On je dodao da je projekat stvaranja u Rusiji valutno-finansijskog sistema, u kojem je rublja zaštićena zlatom i robom – valutnim vrednostima - predložila naučna zajednica i da taj sistem sada analiziraju eksperti.
„Za suverenizaciju bilo kog nacionalnog finansijskog sistema njegova platna sredstva moraju da imaju unutrašnju vrednost i stabilnost cena koji ne zavise od dolara“, naglasio je Patrušev.

Evropu čeka duboka ekonomska i politička kriza

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije je, takođe, upozorio na to da evropske zemlje čeka duboka ekonomska i politička kriza.
„Evropu čeka duboka ekonomska i politička kriza. Rast inflacije i pad životnog standarda već se odražavaju na novčanike i na raspoloženje Evropljana", rekao je Patrušev.
On se osvrnuo i na situaciju u Ukrajini kada je reč o porastu kriminala i korupcije, posebno upozorivši na to da će trgovina decom bez roditelja, dovedenom iz Ukrajine radi nezakonitog usvajanja, dobiti „novi zamah" u Evropi.
Patrušev je ukazao na to da je oživela i preprodaja ljudskih organa za izvođenje ilegalnih transplatacija evropskim pacijentima.
„Zapad se već suočio s oživljavanjem crne trgovine ljudskim organima iz socijalno osetljivih slojeva stanovništva Ukrajine za ilegalne transplatacije evropskim pacijentima", rekao je Patrušev.
Prema njegovim rečima, predstavnici ukrajinskog kriminalnog sloja koji su prebegli u Evropu pokušavaju da preuzmu kontrolu nad lokalnim kriminalnim grupama, što će dovesti i do porasta kriminala u evropskim državama.
„Gotovo pet miliona ukrajinskih migranata već je stiglo u Evropu. Uskoro će ih biti deset miliona", rekao je Patrušev i dodao da većina Ukrajinaca smatra da su Evropljani dužni da ih izdržavaju, a kada ih primoraju da rade, onda se bune.
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 26.04.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapad koristio Ukrajinu za obuzdavanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala